Komedi om att bli äldre

Simrishamn Artikeln publicerades

För första gången sätts nu Sällskapsrummet upp i Sverige. En komedi om hur vi människor hanterar att bli äldre.

Bakom Sällskapsrummet står den prisbelönta engelska teatergruppen Inspector Sands. Den 7 mars klockan 19 spelas uppsättningen på Grand i Simrishamn.

Sällskapsrummet, originaltitel The Lounge, sattes upp första gången 2016 och har nu i Riksteaterns version omarbetas till svenska förhållanden. Med Sällskapsrummet sätter Inspector Sands ljuset på hur vi människor hanterar att bli äldre.

– Hur vill du spendera den sista tiden i ditt liv? Den kommer, oavsett om du vill det eller inte! Vi behöver alla bli bättre förberedda, mentalt och praktiskt, på slutet. Både som individer och i samhället i stort, säger Ben Lewis, manusförfattare.

I sällskapsrummet på ett äldreboende börjar den sista dagen i Sigrid Dunckers liv. En dag som inte går obemärkt förbi. På äldreboendet pågår en maktkamp med mordiska impulser. Lagom till kaffet utbryter ett upplopp.

Sällskapsrummet är en rolig, gripande, poetisk och stundtals surrealistisk föreställning med hög igenkänning.

– Alla åldras, oavsett om vi har accepterat det eller inte. Personer som har erfarenhet av äldrevård kommer känna igen sig direkt i situationen. Samtidigt är åldrande något som vi alla måste hantera förr eller senare när det kommer till far- och morföräldrar, föräldrar och slutligen oss själva, fortsätter Ben Lewis.

Föreställningen är ett unikt samarbete mellan Riksteatern och Inspector Sands där man tillsammans arbetat fram en svensk version av det engelska originalet. Den regisseras av Lucinka Eisler från Inspector Sands och på scen står Malin Alm, Erik Magnusson och Gloria Tapia. Föreställningen spelas på svenska.

Malin Alm, Erik Magnusson och Gloria Tapia i Sällskapsrummet som spelas på Grand i Simrishamn den 7 mars.