Författare och körsångare årets kulturpristagare

Tomelilla Artikeln publicerades

På pappret har Tomelilla kommun två kulturpristagare i år, författaren Mari Bister och Tomelilla Rockkör, men med tanke på att kören har långt över hundra medlemmar är det egentligen betydligt fler som prisas.

Tomelilla kommuns kulturpris har delats ut årligen sedan 1989. Vissa år har högst lokala initiativ lyfts fram. Andra år har pristagarna varit välkända personer, vars gärningar har gett genklang i hela landet, exempelvis Hans Alfredson och Karin Brunk Holmqvist.

Årets pristagare, som nyligen utsågs bland ett tiotal nominerade, kan sägas representera båda lägren.

Mari Bister, som bor utanför Onslunda, har haft stora framgångar med boken ”Katthemsäventyret”. Nu är hon även kulturpristagare.
Mari Bister, som bor utanför Onslunda, har haft stora framgångar med boken ”Katthemsäventyret”. Nu är hon även kulturpristagare.

Författaren Mari Bister har nått långt utanför kommungränsen – ja, till och med utanför landets gränser – med sin kritikerrosade barnbok ”Katthemsäventyret”, som är första delen i serien ”Djurdeckarna”.

Tillsammans med bland andra Susanna Alakoski, Mikael Niemi, Björn Ulvaeus och Jan Guillou är hon också en av författarna till boken ”#jagärhär, 97 röster om mod”, som nyligen gavs ut av Piratförlaget.

Mari Bister är mycket glad över kulturpriset.

– Det är jätteroligt att någon uppskattar det man gör. Det är ett erkännande.

Österlenmagasinet uppmärksammade Mari Bister i samband med att ”Katthemsäventyret” gavs ut i december. Då visste hon inte riktigt hur det skulle gå. Men bara två veckor efter boksläppet erbjöd förlaget, Idus förlag, kontrakt för nästa bok i serien.

– Jag var inte beredd på att det skulle gå så snabbt. Förhoppningsvis kommer den ut till hösten eller vintern. Sedan har jag två böcker till på gång, en som är klar men inte korrekturläst och en som är på skisstadiet.

Tomelilla Rockkör har sällan färre än 90 medlemmar på plats vid de regelbundna veckoträffarna.
Foto: Sprisse Nilsson
Tomelilla Rockkör har sällan färre än 90 medlemmar på plats vid de regelbundna veckoträffarna.

Tomelilla Rockkör har varit tongivande i det lokala kulturlivet sedan den bildades för tre år sedan. Körens 145 medlemmar kommer från hela sydöstra Skåne och har låtit sina glädjerika versioner av 60-talsörhängen klinga ut över bygden.

Kören sammanstrålar på Österlens folkhögskola varje vecka och sjunger till komp av levande orkester. En del offentliga framträdanden har det också blivit, men det viktiga är gemenskapen vid de ordinarie träffarna, menar Jea Jonsson, en av initiativtagarna.

– Vi är sällan färre än 90 personer per gång, ofta fler. Det spelar ingen roll vilket humör man är på innan man kommer dit. Man blir alltid förbaskat glad över att sjunga. Sedan står vi ju inte still heller. Så det blir lite av friskvård, säger hon.

För Jea Jonsson känns kulturpriset som ett slags godkännande, för körsången i allmänhet men kanske framför allt för rockmusiken. Hela den första rockgenerationen är ju på god väg in i ålderdomen, men musiken från ungdomen hänger kvar.

– Vi vill inte lyssna på dragspel. Rocken är den nya pensionärsmusiken, säger Jea Jonsson.

Kulturpristagarna får 5 000 kronor vardera. Prisceremonin hålls på Torget i Tomelilla i samband med nationaldagsfirandet.

Mari Bister finns också på plats under Barnens Dag på Tosselilla den första helgen i juni, då hon tillsammans med andra författare på Idus förlag signerar och säljer böcker, medan Tomelilla Rockkör gör ett framträdande vid Österlens körfestival på Christinehofs slott den 17 juni.

Fakta

Kulturprisjuryns motiveringar

Mari Bister tilldelas kulturpriset för att hon med glädje inspirerar barn och unga till läsning med spännande böcker som tar upp aktuella ämnen och inbjuder till fortsatta diskussioner.

Tomelilla Rockkör tilldelas kulturpriset för att de med stor glädje och med rockens hjälp sammanför människor och sprider värme och glädje såväl inom gruppen som åt allmänheten.

Visa mer...