Forskning för företagare förgyllde frukosten

Ystad Artikeln publicerades
Malin Tillmar bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv.
Foto: Hanseric Jonsgården
Malin Tillmar bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv.

Två nya företagspresentationer, intervju med en rykande färsk DTM-segrare och en spännande nyhet i utvecklingen av Nätverket Österlens koncept. Det bjöds på många godbitar vid årets fjärde frukostmöte på Ystads Teater.

På den tredje och sista sommarmånadens sista dag rivstartade bildligt och bokstavligt höstsäsongen hos Nätverket Österlen. Ty man hade ju besök av fartfenomenet Joel Eriksson, Tomelilla-sonen som tagit motorsportvärlden med storm de senaste åren och som så sent som förrförra helgen tog sin första men knappast sista seger i den stentuffa DTM-klassen.

Däremot var intervjun på teaterns stora scen denna morgon Joels sista som stipendiat i Team Nätverket, fallande för åldersstrecket som han nu är. Och han framförde sin djupa tacksamhet över det stöd han under sin tid i ”teamet” erhållit från Nätverket.

– Det har betytt mycket för mig och min satsning, sa Joel som trots en omtumlande vecka efter segern på italienska Misano-banan – med all den mediala uppmärksamhet den förde med sig – verkar stå med båda fötterna på jorden. Utan att för den skull göra avkall på sin härliga attityd och charmiga kaxighet.

– Segern i Italien är min största framgång i karriären, men det är bara början. Redan nästa helg är det ny tävling, på klassiska Nürburgring och jag siktar på seger. Jag ligger tolva totalt och har mycket att hämta igen, sade Joel som i och med triumfen i Misano blev den näst yngste racevinnaren någonsin i DTM-cirkusens 30-åriga historia.

Dagens huvudperson Malin Tillmar är professor i företagsekonomi och entreprenörskap och den första forskaren att gästa Nätverket. Malin bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv. Vi fick höra ett par roliga anekdoter från småföretagare i den stora världen och vi fick ta del av Malins tankar om bristen på global insikt och mångfald i bilden av hur en entreprenör ser ut. Liksom hur mycket bättre ett samarbete inom turismsektorn kan fungera i Tanzania jämfört med i Sverige…

– I motsats till vad de flesta nog skulle tro så rådde tribalism i det svenska samarbetet medan projektet i Tanzania präglades av tillit och en välfungerande samverkan. De var helt enkelt tvungna att lita på varandra för att utvecklas och exempelvis få kredit beviljad hos bankerna, sade Malin som även pratade om jämlikhet inom svenskt företagande.

Nätverket Österlens sista frukost för i år äger rum den 28 september. Då gästas man av finansmannen och mångmiljardären Olof Stenhammar.
Foto: Hanseric Jonsgården
Nätverket Österlens sista frukost för i år äger rum den 28 september. Då gästas man av finansmannen och mångmiljardären Olof Stenhammar.

– Kvinnor är fortfarande underrepresenterade som företagare i många näringsgrenar och faktum är att bara 32 procent av alla nystartadef öretag i Sverige drivs av kvinnor. Hur man får företag, kommuner, landsting och det civila samhället att samverka på bästa sätt, var en annan fråga som Malin resonerade kring.

– Vi behöver mer kunskap om hur nya entreprenöriella samverkansformer fungerar i praktiken, sade Malin innan hon avtackades med blomster från Malvas Blommor och en med godsaker fullproppad delikatesskorg utdelad av Janne Simoes på Olof Viktors.

Årets sista frukostmöte äger rum den 28 september. Då gästas Nätverket Österlen av finansmannen och mångmiljardären Olof Stenhammar.