Fotoklubb fyller dansrotunda med bilder

Insidan Artikeln publicerades
Gänget från Sjöbo Fotoklubb som ställer ut i Spjutstorp under påsken: Peo Lindqvist, Lars Olander, Catherine Thiesen, Mikael Nilsson, Anette Blomdahl, Peter Blomdahl, Inga Johansson och Jane Lindbladh. Saknas på bilden gör Ulf Sivhed.
Foto:Johan Bentzel
Gänget från Sjöbo Fotoklubb som ställer ut i Spjutstorp under påsken: Peo Lindqvist, Lars Olander, Catherine Thiesen, Mikael Nilsson, Anette Blomdahl, Peter Blomdahl, Inga Johansson och Jane Lindbladh. Saknas på bilden gör Ulf Sivhed.

Tioårsjubilerade Sjöbo fotoklubb samlar fotointresserade personer från många platser i Skåne, däribland Tomelilla. Under påsken finns deras alster till beskådan i Spjutstorp.

Till påsken ställer nio av Sjöbo fotoklubbs drygt 30 medlemmarna ut i Spjutstorps dansrotunda.

Det har blivit lite av en tradition vid det här laget, sedan styrelseledamoten Jörgen Nilsson fick ögonen på lokalen under en grillkväll för några år sedan.

– Det här blir tredje året vi ställer ut där, säger han.

Första året var det inte så många besökare som hittade dit, men redan förra året märkte klubben av ett ökat intresse. Det var inte längre bara något som folk ramlade över av en slump.

– Det var ingen rusning i fjol heller, men det kändes ändå på ett annat sätt. Folk visste att vi var där och hade planerat in det i sin rutt, säger klubbens ordförande Jane Lindbladh.

Hon är en av de medlemmar som medverkar vid årets utställning. De övriga är Peo Lindqvist, Lars Olander, Mikael Nilsson, Anette Blomdahl, Peter Blomdahl, Ulf Sivhed, Inga Johansson och Catherine Thiesen. De kommer från olika delar av Skåne, men de två sistnämnda är Tomelillabor.

Deras olika bakgrunder, intressen och ingångar till fotografiet borgar för en mångfacetterad utställning med många skiftande motiv.

I Sjöbo fotoklubb, som bildades som Scania Photoclub i februari 2008 och tog sitt nuvarande namn åtta år senare, finns det plats för både professionella fotografer och glada amatörer. Vissa har hållit på i decennier, andra har precis börjat.

Det viktiga är passionen för bilden, inte vilken utrustning eller erfarenhet man har.

– Det är en väldigt opretentiös klubb. Här kan man vara med även om man bara plåtar med mobilkameran. Men du kan förstås ha långa teleobjektiv och stora systemkameror också, säger Peo Lindqvist, som har sysslat med fotografi sedan 60-talet.

Genom klubben hämtar medlemmarna inspiration från varandra, ett utbyte som de alla uppskattar.

– Det finns alltid någon som man kan få hjälp av. Sedan har vi ju också vansinnigt roligt på våra gemensamma utflykter, säger Jane Lindbladh.

Via klubbens Facebookgrupp kan de snabbt och spontant bestämma sig för att träffas för en gemensam utfärd. Ofta blir det ganska många som hänger på.

För Inga Johansson, som gärna går in i sin egen lilla bubbla när hon fotograferar, betyder det mycket att då och då få bryta ensamheten och träffa andra med samma intresse.

– Det ger en gemenskap i ensligheten, säger hon.

Utställningen i Spjutstorps dansrotunda är öppen 30 mars–2 april, klockan 10–16.