Från jord till bord med smaker från hela världen

Insidan
I caféet Jord & Bord serverar Giovanna Torres och Jon Lindberg brunch, lunch och fika, men lagar även mat till bokade middagar och catering. Öppet hela påsken 11-16, därefter helgöppet fram till början av sommaren när öppettiderna utökas.
Foto:
Jord & Bord har blivit en mötesplats i den aktiva byn Örnahusen.
Foto:
Shakshuka av tomater, bönor och paprika som bakats i ugn, smaksatt med spiskummin och harissa, serverad med fetaost, pocherat ägg, bröd och sallad.
Foto:
Linssallad med getost, morotskräm och hackade rödbetor smaksatta med pepparrot.
Foto:
Jytte Hansen och Ylva Hellerud bor i Lövestad och kom till Örnahusen för att besöka Jord & Bords granne, Anette Åbergs butik med konsthantverk från Indien. "Så det var en slump att vi hittade hit, vilket var tur för maten var jättegod" säger Ylva och lovordar shakshukan hon nyss ätit.
Foto:
Jon Lindberg tar tillsammans med Giovanna Torres världens alla smaker till Örnahusen.
Foto:
En favorit bland bakverken är cannelén bakad i kopparform med smak rom och vanilj, och Jon berättar att naughty brownien som är en mix av godsaker som mördeg, chocolate chip och oreokaka, samt browniesmet, brukar falla barnen på läppen.
Foto:
Foto:
Foto:

Det som drev Jon Lindberg och Giovanna Torres att starta Jord & Bord i Örnahusen för snart ett år sedan är rätt och slätt passionen för matlagning. På lokalproducerad keramik möts smaker från hela världen lagade på råvaror skördade i det egna trädgårdslandet.

Artikeln publicerades 13 april 2017.

Med karriärbanan utstakad framför sig i London tog Jon Lindberg och Giovanna Torres istället det djärva beslutet att välja en helt ny väg och flytta hem till Örnahusen. Ett beslut ingen av dem ångrar.

– Vi älskar att äta och laga mat och det vi gör här bygger helt på passion, säger Jon. Det innebär många fler arbetstimmar men gästernas uppskattning gör det värt att gå upp mitt i natten för att börja baka frukostbullar.

I caféet bjuds smaker från hela världen.

– Giovanna är från Peru och jag har bott utomlands i 16 år, så vi hämtar inspiration till vår mat från världen över. Vi älskar att utforska nya smakkombinationer och byter meny varje vecka, säger Jon.

Smakrika grönsaker

En rätt som brukar locka man ur huse är en vegetarisk burgare.

– Det är en peruansk burgare gjord på quinoa, berättar Jon och förklarar hur rätten blir en smakexplosion tack vare peruansk chili, koriander och lime.

Maten som serveras är nästan enbart vegetarisk.

– Det blir så eftersom vi använder det som odlas i trädgårdslandet och man kan göra så mycket gott av grönsaker!

Jord & Bord är något utav ett familjeföretag. Det är Jons föräldrar Tor Lindberg och Ingela Nordmark Lindberg som lägger ner flest timmar på odlingarna. När det är säsong rymmer det stora trädgårdslandet allt från kronärtskocka, olika sorters kål, squash, aubergine, lök, rödbetor, kålrabbi, rotselleri och palsternacka, till olika sorters sallad, tomat, gurka och kryddor förstås. Även Jons syster Kristina Wremert och hennes man Anders uppskattar att påta i landet.

– Eftersom vi är inomhus mycket i våra vanliga jobb är det skönt att komma hit, vara ute och få använda kroppen, säger Kristina.

Inte bara trädgårdslandet bidrar till den prunkande utomhusmiljön sommartid. Ett stenkast bort från caféet lades grunden till en rosenträdgård redan för tre år sedan av Tor och Ingela.

– I juni kommer den att stå i full blom för både gäster och bybor att njuta av, säger Ingela och lyfter fram den goda sammanhållningen i byn.

Även om den goda maten är skäl nog, så finns det i påsk ännu en anledning att stanna till eftersom det stundar påskbasar framför cafébyggnaden med lokala hantverkare som ställer ut allt från keramik till möbler.

Text och bild: Hannah Andersson