Från jord till bord med smaker från hela världen

Insidan Artikeln publicerades
I caféet Jord & Bord serverar Giovanna Torres och Jon Lindberg brunch, lunch och fika, men lagar även mat till bokade middagar och catering. Öppet hela påsken 11-16, därefter helgöppet fram till början av sommaren när öppettiderna utökas.
Foto:Hannah Andersson
I caféet Jord & Bord serverar Giovanna Torres och Jon Lindberg brunch, lunch och fika, men lagar även mat till bokade middagar och catering. Öppet hela påsken 11-16, därefter helgöppet fram till början av sommaren när öppettiderna utökas.

Det som drev Jon Lindberg och Giovanna Torres att starta Jord & Bord i Örnahusen för snart ett år sedan är rätt och slätt passionen för matlagning. På lokalproducerad keramik möts smaker från hela världen lagade på råvaror skördade i det egna trädgårdslandet.

Med karriärbanan utstakad framför sig i London tog Jon Lindberg och Giovanna Torres istället det djärva beslutet att välja en helt ny väg och flytta hem till Örnahusen. Ett beslut ingen av dem ångrar.

– Vi älskar att äta och laga mat och det vi gör här bygger helt på passion, säger Jon. Det innebär många fler arbetstimmar men gästernas uppskattning gör det värt att gå upp mitt i natten för att börja baka frukostbullar.

I caféet bjuds smaker från hela världen.

– Giovanna är från Peru och jag har bott utomlands i 16 år, så vi hämtar inspiration till vår mat från världen över. Vi älskar att utforska nya smakkombinationer och byter meny varje vecka, säger Jon.

Smakrika grönsaker

En rätt som brukar locka man ur huse är en vegetarisk burgare.

– Det är en peruansk burgare gjord på quinoa, berättar Jon och förklarar hur rätten blir en smakexplosion tack vare peruansk chili, koriander och lime.

Maten som serveras är nästan enbart vegetarisk.

– Det blir så eftersom vi använder det som odlas i trädgårdslandet och man kan göra så mycket gott av grönsaker!

Jord & Bord är något utav ett familjeföretag. Det är Jons föräldrar Tor Lindberg och Ingela Nordmark Lindberg som lägger ner flest timmar på odlingarna. När det är säsong rymmer det stora trädgårdslandet allt från kronärtskocka, olika sorters kål, squash, aubergine, lök, rödbetor, kålrabbi, rotselleri och palsternacka, till olika sorters sallad, tomat, gurka och kryddor förstås. Även Jons syster Kristina Wremert och hennes man Anders uppskattar att påta i landet.

– Eftersom vi är inomhus mycket i våra vanliga jobb är det skönt att komma hit, vara ute och få använda kroppen, säger Kristina.

Inte bara trädgårdslandet bidrar till den prunkande utomhusmiljön sommartid. Ett stenkast bort från caféet lades grunden till en rosenträdgård redan för tre år sedan av Tor och Ingela.

– I juni kommer den att stå i full blom för både gäster och bybor att njuta av, säger Ingela och lyfter fram den goda sammanhållningen i byn.

Även om den goda maten är skäl nog, så finns det i påsk ännu en anledning att stanna till eftersom det stundar påskbasar framför cafébyggnaden med lokala hantverkare som ställer ut allt från keramik till möbler.

Text och bild: Hannah Andersson