Frukostmöten för vetgiriga

Simrishamn Artikeln publicerades
Det är åter dags för frukostmötena på hamnplan i Simrishamn. Sist ut tisdagen den 31 juli är artisten Emil Jensen.
Foto: Press
Det är åter dags för frukostmötena på hamnplan i Simrishamn. Sist ut tisdagen den 31 juli är artisten Emil Jensen.

Det är åter dags för de populära frukostmötena. Totalt väntar 22 föreläsningar i juli och bland föredragshållarna finns såväl nykomlingar som trogna återvändare.

Det har gått 21 somrar sedan eldsjälarna Carina Molander och Maggan Nahm fick för sig att börja med föreläsningar till frukost på hamnplan i Simrishamn. Att konceptet skulle visa sig så hållbart att det ännu så långt senare pågår, kunde de nog inte drömma om. Och Maggan Nahm är fortfarande kvar som drivkraft. Varje morgon klockan fem är hon uppe för att koka kaffe i teaterbiografen Grands kök, till oklart antal frukostgäster. Allt mellan 100 och 600 kan det bli en alldeles vanlig vardagsmorgon i juli.

– Vi ville vara på en plats som var allas, en föreläsningssal under bar himmel. En akademi utanför de gängse, säger Maggan Nahm.

Att det har lyckats är uppenbart. Frukostmötena har kallats sommaruniversitetet av de gäster som återkommit varje år och de är många. Flera är också de föredragshållare som återkommer och alltid har något nytt att rapportera om. Så är det även i år.

Kristina Kappelin kommer i en ny roll, inte som utrikeskorrespondent utan som intendent på Medelhavsinstitutet Villa San Michele. Cecilia Uddén är tillbaka för att belysa vilket hopp som fotbollsstjärnan Mohamed Salah har väckt i Mellanöstern. Tillbaka är också Ginna Lindberg, utrikeschef för Ekot, KG Hammar, teolog, och så förstås Peter Gärdenfors, professorn som är den ende som har varit med i alla år. Juli avslutas med en mycket omtyckt och önskad gäst, artisten Emil Jensen.

Frukostvärdinnan är sedan flera år tillbaka, skådespelaren och dramatikern Bodil Mårtensson, känd för sina kluriga och underfundiga presentationer av föreläsarna.

Först ut, måndagen den 2 juli klockan 08.30 är skådespelaren, regissör och kulturattaché emeritus Peter Wahlqvist och scenograf Lars Jacob Jacobsson som kommer avslöja ”Den enda sanna skrönan om Nationalteatern”.