Fullmatad säsong för kulturintresserade

Insidan Artikeln publicerades
Caroline Alesmark kommer till Österlens museum i februari för att utifrån sin senaste bok ”Gåtfulla Skåne” bjuda på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik. Bild: Johan Bentzel
Foto:Johan Bentzel
Caroline Alesmark kommer till Österlens museum i februari för att utifrån sin senaste bok ”Gåtfulla Skåne” bjuda på berättelser om kulter, folktro, kärlek, krig och mystik. Bild: Johan Bentzel

Det vankas en härlig kulturvår i både Tomelilla och Simrishamn. Säsongen är späckad med allt från författarbesök och föreläsningar till musik och teater.

Med tanke på att både Simrishamns kommun och Tomelilla bibliotek tar tjocka kataloger i anspråk för att berätta om alla aktiviteter under det kommande halvåret räcker knappast en kort artikel för att ge en heltäckande bild. Men klart är att det finns mycket att hämta för både gammal och ung.

För den yngre publiken lockar Tomelilla bibliotek med Rockis & Poppis, Teater Pepino och Teater Trassel, babyrytmik, musikevenemang, filmtajm samt konstpedagogiska visningar för bebisar. För de äldre blir det bokcirkel, jazzkvällar, stickkontakt, författarkvällar, föreläsningar, teknikworkshoppar och en hel del annat.

Vårens föreläsningar på Tomelilla bibliotek inleds med att författaren och Österlenbon Mikael Bergstrand, som fick sitt stora genombrott med ”Delhis vackraste händer”, berättar om sin nya roman ”Den sorglöse hemsamariten” den 31 januari.

Den 15 februari kommer författaren och journalisten Åsa Moberg för att berätta om sin hyllade självbiografi ”Livet”. Hon gästar även Simrishamns bibliotek, fast först den 12 april.

I Simrishamn går det också att lyssna på den lokalt välkända författaren och journalisten Caroline Alesmark, som tillsammans med Polgara Järnefelt har gett sig ut på jakt efter bortglömda platser i Skåne. De gästar Österlens museum den 22 februari för att utifrån sin bok ”Gåtfulla Skåne” dela med sig av sina fynd.

Precis som Tomelilla bibliotek lockar Simrishamns kommun med arrangemang för alla åldrar, allt från hantverkscirklar, högläsning för vuxna och intressanta föreläsningar till traditionella lekar (Slå katten ur tunnan den 19 februari) och häxverkstad på skärtorsdagen.

Österlenmagasinet kommer att ha all anledning att återkomma till många av dessa arrangemang i samband med att de närmar sig i kalendern. För den kulturintresserade som vill hålla koll själv finns programmen både i tryckt form och på nätet.

Dessutom finns det ju många andra arrangörer på Österlen med omnejd. Så ingen lär behöva gå runt utsvulten på kultur i vår.