Gamla möbler får nytt liv i händerna på Carina Hägg

Insidan Artikeln publicerades
Det var drömmen om att kunna bo och driva sin verksamhet på samma plats som låg bakom att designern Carina Hägg flyttade till Österlen 2015.
Foto:Hannah Andersson
Det var drömmen om att kunna bo och driva sin verksamhet på samma plats som låg bakom att designern Carina Hägg flyttade till Österlen 2015.

Den röda rosen, som hängt med ända sedan 1997, har blivit designern Carina Häggs signum. Och det är en skylt med just den röda rosen som hjälper besökarna att hitta till hennes kombinerade butik, galleri och ateljé på gården utanför Hammenhög.

Carina Hägg är kanske mest känd för sina stormönstrade textilier i knalliga färger. Hon utbildade sig till designer vid Beckmans 1981 - 1984 och började jobba med kläddesign. Men några år inom modebranschen räckte för Carina. Hon bytte bana, började skapa och sälja mönster på frilansbasis till bland andra stora företag som H&M, Kappahl och Ikea. Sedan 1996 producerar Carina själv tyger med sina mönster, i samarbete med Ljungbergs i Rydboholm.

– Textilen har alltid varit min bas, säger Carina. Men jag tycker det är kul att göra andra saker med!

Ett urval av vad Carina hunnit med att formge syns i butiken. Här finns allt från servetter och brickor, till stolar med hennes mönster.

Ny satsning

Inför påsken 2018 gör Carina en ny, stor satsning. På gamla möbler och på att måla tavlor i olika tekniker. Sedan hon flyttade ner till Österlen från Stockholm 2015 har Carina varit återförsäljare för krit- och kalkfärg från Autentíco och jobbat med att måla om gamla möbler i liten skala.

– Jag tilltalas av tanken att ta hand om gamla möbler istället för att dras med i slit- och slängandan, säger Carina och visar bort mot ett av hennes pågående projekt, en tavla med upphöjt krokodilmönster i svart. Jag drar mig mot det icke figurativa och experimenterar med färgen på ytor, berättar hon.

Experimentytan blir i sig en vacker tavla, en av dem ställdes ut i årets hÖsterlensalongen, men Carinas tanke är att arbeta fram en teknik som hon sedan ska överföra till en möbel. Krokodilmönstret ska exempelvis kombineras med svart fuskpäls på en stol.

– Som kan bli en kul pjäs i en hall eller en butik. Jag gillar att använda mig av oväntade material och färger.

Workshops i ateljén

På andra stolar har Carina använt sina egna textilier. Som den svarta med sits klädd i ett tyg med knalligt röda rosor.

– En sådan förvandling är både enkel och snabb att göra, säger Carina som inte bara skapar själv. Hon bjuder även in till workshops i ateljén.

– Många har någon ärvd möbel där hemma som de inte riktigt trivs med och som med lite färg kan få ett helt nytt uttryck. Gamla möbler är dessutom i regel av väldigt god kvalitet.

December var en intensiv månad för Carina som ställt ut på flera julmarknader. Närmast väntar en mässa i Hamburg. Butiken hemma på gården håller hon öppen fredag till söndag året om, samt i veckorna under påsken och sommaren. Lagom till påsk kommer Carina att vara klar med sin nya satsning.

Text och bild: Hannah Andersson