Gemenskap och glädje bland bakverken

Insidan Artikeln publicerades
Marianne Schmidt blev jätteglad när hon för drygt tre år sedan blev tillfrågad av Café Smulans grundare Anna Gartz om att bli delägare. Båda fanns förstås på plats när kaféet firade tio år med gratis tårta och kaffe till gästerna.
Foto:Johan Bentzel
Marianne Schmidt blev jätteglad när hon för drygt tre år sedan blev tillfrågad av Café Smulans grundare Anna Gartz om att bli delägare. Båda fanns förstås på plats när kaféet firade tio år med gratis tårta och kaffe till gästerna.

Tårtkalas i dagarna tre stod på programmet när Café Smulan i Brösarp firade sitt tioårsjubileum.

Kafé har det varit länge i lokalen på Albovägen i Brösarp, anorna sträcker sig ända bak till 50-talet, men när Anna Gartz tog över rörelsen startade hon om från noll och byggde upp en ny verksamhet: Café Smulan.

Nu har tio år förflutit, och när Anna Gartz ser tillbaka på det gångna decenniet är det främst de senaste tre åren, då hon har sluppit driva kaféet ensam, som har varit roligast.

Den första tiden beskriver hon som ”sju svåra år”, då hon fick slita hårt i både bageriet och serveringen.

– Det var ju inte så jag ville ha det. Det var rätt kämpigt.

Anna Gartz vände sig till sin goda vän Marianne Schmidt, som hon hade lärt känna genom deras gemensamma bakgrund inom restaurangvärlden, och undrade om hon ville bli delägare. Svaret blev ett rungande ja.

– Jag blev jätteglad, säger Marianne Schmidt, som sedan dess har huvudansvaret för den mer publika delen av verksamheten, medan Anna Gartz i första hand koncentrerar sig på att baka.

Egentligen är de ganska olika, men det är just deras skilda synsätt som tillsammans blir en styrka. Redan under sitt första år som kompanjoner lyckades de öka omsättningen med 20 procent, och det har bara fortsatt öka sedan dess.

De diskuterar hela tiden hur de ska gå vidare och tar också vara på övriga medarbetares synpunkter och idéer.

– Vi jobbar som ett team här, säger Anna Gartz.

Hos Café Smulan finns egentligen inga kunder, åtminstone inte i vokabulären. Alla är gäster – hedersgäster, med Anna Gartz ord – och många av dem är återkommande.

Det är faktiskt de många stamgästerna, inte turisterna, som bär verksamheten och gör att kaféet kan ha fem anställda året runt i lilla Brösarp. Så när tioårsjubileet firades under dagarna tre i mitten av april stod givetvis gästerna i centrum.

Alla besökare bjöds på gratis kaffe och tårta. Vissa fick också en specialdesignad, exklusiv tygkasse med sig hem, tillverkad i samarbete med de lokala aktörerna Österlens Hemmafint i Norra Björstorp och Sahlins Kläder i Tomelilla.

Relationen med kunderna är och förblir viktigast för Café Smulan.

– Vår servering är lite som ett vardagsrum. Vi har inget personalrum här, utan vi sätter oss och fikar bland våra gäster, säger Marianne Schmidt.

När hon blir ombedd att kortfattat beskriva verksamheten, ler hon brett och utbrister spontant:

– Glädje och kardemummasnurror!