Glädjespridande konstprojekt invigt

Insidan Artikeln publicerades
Foto:Hannah Andersson

Fram tills i somras levde Simrishamns elskåp en anonym tillvaro. Det har det blivit ändring på och de grå skåpen har ett efter ett förvandlats till färgsprakande konstverk i Street Art Österlens projekt Österlen Electric Totem.Igår invigdes gatukonstprojektet.

Totalt har trettio elskåp, som tillhör Österlens Kraft, målats och smyckats av 16 konstnärer. Ann-Margrete Clarén har tillsammans med Karin Palola varit projektledare.

– Projektet har blivit så positivt mottaget, strålar Ann-Margrete och beskriver hur hon uppfylls av en lycklig saknad. Det är skönt att ha rott projektet i land, men vi har haft fantastiskt roligt under arbetets gång.

Maj Ström är en av konstnärerna som var först ut att börja måla.

– Det har varit jätteroligt att jobba med projektet, bekräftar hon. Folk har varit så intresserade och kommit fram för att prata när jag har stått och målat, berättar Maj.

Barbro Lundquist och Marianne Larsson bor båda i Simrishamn.

– Att göra fantasifulla konstverk av elskåpen är en jättekul idé som skänker glädje, säger Barbro. De har blivit roliga sevärdheter i stan, håller Marianne med.

Förvandlingen

Det är Street art Österlens ordförande Mia Gröndahl som står bakom idén.

– Min ursprungliga tanke var att måla skåpen på marknadsfältet i Kivik men det blev elskåpen här i Simrishamn istället, konstaterar Mia. Det är underbart hur vi har lyckats förvandla en anonym utrustning till konstverk som du blir glad av att gå förbi.

Projektet har genomförts i samarbete med Österlens Kraft och med bidrag från Simrishamns kommun, Kultur Region Skåne och Sparbanken Syds Stiftelse.

Energispridare

Vice ordförande i Österlens Krafts styrelse, Bitte Müller Hansen, talade under invigningsceremonin.

– Österlens Kraft är ett medlemsägt företag med syfte att se till att våra medlemmar och medborgare får tillgång till energi av olika slag, som exempelvis el eller värme via fjärrvärme. Det mesta av detta ser man inte, för det ligger nedgrävt, men det man ser är kabelskåpen som nu blivit infrastruktur för det här konstprojektet, vilket vi tycker är jättekul! Och eftersom så många har berättat idag om hur de får en energikick av att se skåpen så kan vi konstatera att även det här projektet går i linje med vår affärsidé, även om det inte var något vi planerade för, skrattar Bitte och uppmanar alla att ge sig ut på elskåpssafari i Simrishamn.

Text och bild: Hannah Andersson