Göran Olsson, ordförande i Östra Tommarps föreläsningsförening: "När lokalen fylls av åhörare får vi belöningen för vårt arbete"

Insidan Artikeln publicerades
Trots att torsdagskvällen bjöd på snöfall så var det många som kom till Tommarps bygdegård för att höra Mikael Bergstrand berätta om sitt författarskap och sina böcker. Mikael är aktuell med romanen "Den sorglöse hemsamariten", från vilken han läste flera stycken under kvällen.
Foto:Hannah Andersson
Trots att torsdagskvällen bjöd på snöfall så var det många som kom till Tommarps bygdegård för att höra Mikael Bergstrand berätta om sitt författarskap och sina böcker. Mikael är aktuell med romanen "Den sorglöse hemsamariten", från vilken han läste flera stycken under kvällen.

Hundkappbanan ligger i mörker men inne på bygdegården i Tommarp lyser det välkomnande. Det är en helt vanlig torsdagskväll i januari. Ute faller stora snöflingor men det har inte hindrat det 120-tal åhörare som tagit sig till bygdegården för att höra författaren Mikael Bergstrand föreläsa.

Östra Tommarps föreläsningsförening grundades 1951 av dåvarande kyrkoherden i Östra Tommarps församling, Curth Wallin, och föreningen är aktiv än idag. Ordförande från starten var Erik Andersson. För elva år sedan tog Karl-Erik Persson över och förra året lämnade han i sin tur över ordförandeskapet till Göran Olsson. ÖM träffar Karl-Erik, Göran och föreningens sekreterare Ingrid Jönsson en timme före kvällens föreläsning ska dra igång. Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar har de redan varit på plats lika länge för att sätta ut stolar och förbereda inför kvällen. De medger att föreläsningskvällarna innebär många timmars ideellt arbete.

– Men vi har samtidigt jättekul, säger Ingrid. Alla som är engagerade är lika entusiastiska. Och när lokalen fylls av åhörare får vi belöningen för vårt arbete, säger Göran.

Fyller bygdegården gör de verkligen. Vid två tillfällen har besökare varit tvungna att vända i dörren.

– Det var när Thorleif Torstensson, känd från dansbandet Thorleifs, och Gunnar Wetterberg, känd från Fråga Lund, besökte oss, berättar Ingrid. Efter 240 åhörare måste vi sätta stopp på grund av brandskyddsreglerna för lokalen och det är aldrig roligt förstås, men nödvändigt.

Stor ökning senaste åren

Intresset för föreläsningarna har varit stort sedan starten, med undantag för en svacka i statistiken när TV:n kom, men det är först de sista två åren som besöksantalet exploderat.

– De första åren som jag var ordförande var vi nöjda om ett femtiotal kom för att lyssna, berättar Karl-Erik. Den stora ökningen kom när vi flyttade föreläsningarna från Tommarps församlingshem, hit till bygdegården, hösten 2016.

Föreläsningsföreningen bjuder in till sex föredragskvällar på våren och lika många under hösten. Brist på förslag på föreläsare att bjuda in har de aldrig.

– Alla i styrelsen är duktiga på att snappa upp idéer från olika håll och jag har en tjock bunt med förslag där hemma, berättar Ingrid. En viktig aspekt när vi planerar är att se till att det blir bredd och variation i programmet, och vi försöker alltid hitta någon föreläsare som är från trakten, säger Göran. Han berättar att det sällan brukar vara svårt att locka föreläsarna till Tommarp. De kommer mer än gärna.

På frågan om arrangörerna har någon önskeföreläsare som de vill se på bygdegårdens scen svarar Göran:

– Loa Falkman har vi jagat men inte lyckats få hit än. Pernilla Månsson Colt, Fredrik Önnevall och Kristina Kappelin, är tre andra namn som varit uppe men som vi inte lyckats boka än, fortsätter Ingrid. Men ibland är det de otippade korten som ger de mest minnesvärda kvällarna, avslutar Göran.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Vårens program

Torsdag 1 februari kl 19.00. Dan Ahtola - Hypnotisören på Österlen. Hypnos - gåtfullt hokuspokus eller nyckeln till dina superkrafter?

Torsdag 15 februari kl 19.00. Kalle Lind - känd från På Spåret, Sommar i P1 och P4 Malmöhus och kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Kalle Lind pratar om sig själv och andra gubbar.

Torsdag 1 mars kl 19.00. Mia de Neergaard - livscoach och föreläsare. Livsglädje och skratt, byt tristess mot passion.

Torsdag 15 mars kl 19.00. Mats Johannesson och Cattis Feuer tar det piano och sjunger ut under temat "Med blid och livlig värma".

Torsdag 22 mars kl 19.00. Peter Englander - skaparen av Apotekarns Trädgård, trädgårdsdesigner, programledare och författare. Om konsten att odla det omöjliga.

På Tommarps bygdegård. Inträde. Begränsat antal platser. Ingen förbokning.