Görhan Hellström: "Jag är bara så tagen av den här platsen"

Insidan Artikeln publicerades
Ales stenar har Görhan Hellström besökt fler gånger än han kan minnas, men han har alltid saknat tillgänglig information om platsen. Det var en av anledningarna till att han drog igång bokprojektet.
Foto:Fredrik Ekblad
Ales stenar har Görhan Hellström besökt fler gånger än han kan minnas, men han har alltid saknat tillgänglig information om platsen. Det var en av anledningarna till att han drog igång bokprojektet.

Det var bristen på information om Ales stenar som fick Vallebergabon Görhan Hellström att skriva en ny guidebok om det mäktiga fornminnet på Kåsebergaåsen. Förra veckan släpptes boken som i första hand vänder sig till turister och besökare.

Östersjön ligger blank som en spegel när ÖM träffar Görhan Hellström vid det populära fornminnet en solig och vindstilla förmiddag. För ovanlighetens skull är vi ensamma, vilket förstärker upplevelsen av detta mäktiga monument.

– Jag är bara så tagen av den här platsen. Det finns något slags filosofiskt lugn här tycker jag. Att bara komma hit och ställa sig i mitten av skeppssättningen är stort. Känslan som uppstår här med naturen och landskapet. Jag tröttnar aldrig på den, säger Görhan Hellström.

Ales stenar har Görhan besökt fler gånger än han kan minnas, men han har alltid saknat tillgänglig information om platsen. Det är en av anledningarna till att han drog igång bokprojektet.

– Här traskar det upp 750 000 personer om året för att se på Ales stenar och vad får de veta? Absolut ingenting. Jo, man möts av två skyltar, eller rättare sagt en informationsskylt och en partsinlaga som egentligen är ett faksimil från forskaren Bob G Linds böcker. Det är klart att folk blir förvirrade.

– Min ambition har varit att göra en lättillgänglig guidebok som hänvisar till de etablerade vetenskapernas forskning.

Du har inte gått in på de olika teorier som finns om Ales stenars funktion, som Bob G Linds solkalender?

– Nej, jag har utgått från den kunskapsbas som arkeologer och vetenskapsmän har byggt upp. Bob G Lind har rätt till sin åsikt, men han har inte rätt med sina fakta, säger Görhan.

Boken har han gett ut på eget förlag och den första upplagan är på 800 exemplar. Den är rikt illustrerad med mestadels egna fotografier och innehåller bland annat kortfattade historiska resonemang om skeppssättningar och skålgropar.

Ett avsnitt handlar om hur Ales stenar upplevs av olika personer och man får även ta del av en saga om hur stenarna kan ha uppförts en gång i tiden.

Görhan är särskilt nöjd över att ha luskat rätt på en dikt om Ales stenar som skrevs av den irländske nobelpristagaren H. Seamus Heaney som gästade fornminnet 1989 i samband med en poesifestival i Malmö.

– Seamus vän och svenske översättare tog med honom hit och han blev helt tagen av platsen. Han skrev en dikt på engelska som hans kompis översatte till svenska och som sedan lästes upp på den här festivalen dagen efter. Sedan åkte Seamus hem och slängde sin dikt för han tyckte inte den blev särskilt bra. Men svensköversättningen finns kvar och är med i boken. Jag tycker den är fantastisk!

Boken finns att köpa på turistbyrån och bokhandeln i Ystad, på Österlens museum i Simrishamn och hos en rad andra återförsäljare på Österlen.

Text och bild: Fredrik Ekblad

Görhan Hellström

Skådespelare, dramatiker, föreläsare, konstnär och författare.

Bor i: Valleberga

Aktuell med: boken Ales stenar – Stenskeppet i Kåseberga på det egna förlaget Walleberga Förlag.

Har tidigare gett ut böckerna "En stor stark" (2000) och "Jag har inte tid" (2005).