Gubbröra på kulinariska strövtåg i lånat kök

Simrishamn Artikeln publicerades
Bengt Andersson, Tommy Lindberg, Ingemar Brännvall, Ronny Larsson, Bengt Norén och Bengt Persson utgör studiecirkeln
Bengt Andersson, Tommy Lindberg, Ingemar Brännvall, Ronny Larsson, Bengt Norén och Bengt Persson utgör studiecirkeln "Gubbröran" som träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Simrishamn var fjortonde dag och lagar mat tillsammans.

I ett och ett halvt år har sex gubbar i Simrishamn gjort det. Samlats var fjortonde dag för att laga mat tillsammans. Ingen kvinna är inblandad och chefssleven, den turas de om att hålla.

Stämningen är uppsluppen och det skojas och skrattas runt bordet i Studieförbundets Vuxenskolans lokal på Mossgatan.

Ronny Larsson, ordförande i SPF Seniorerna i Simrishamn och initiativtagare till studiecirkeln, som fått namnet "Gubbröran", har precis öppnat en flaska alkoholfritt bubbel.

– Idag firar vi lite extra, dels för att det är Bengt-dagen. Vi har tre Bengt i vår grupp. Men vi firar också för att Emma på Vuxenskolan gjort ett fint reportage om oss i årets studiekatalog som kommer att spridas i hela Sverige. Att vi med detta "sätter Simrishamn på kartan" och visar att det bara är att sätta igång med en sysselsättning man är intresserad av, känns jättekul, säger Ronny.

Han drog igång gruppen som nyinflyttad till stan och såg det som en möjlighet att träffa nya människor. Det dröjde inte länge innan ryktet om "Gubbröran" spred sig och fler nyinflyttade herrar anslöt.

– Karlar har ju inte alls så mycket av sociala nätverk som kvinnor har, så Vuxenskolan är verkligen en tillgång för oss, säger Tommy Lindberg som är chefskock för kvällen.

Han har skrivit ut recept på kvällens rätter som är från det italienska köket.

– Det blir löktortini och zucchinicarpaccio till förrätt och varmrätten är en saffranspasta.

– Åh, det låter gott, säger gubbarna i kör.

Varje termin avslutas med en hejdundrande trerättersmiddag då deras fruar bjuds in, inte för att laga, men för att äta.

– Ladies night är alltid höjdpunkten på terminen. Då anstränger vi oss lite extra, säger Ronny.

Alla jobbar febrilt i de förföriska dofterna. Det skrattas, skojas och görs ideliga avsmakningar.

– Maten är i fokus, men vi har också fått en väldigt fin gemenskap. Det sociala är minst lika viktigt.

Gubbröran