Guns blir Karlas när Arne tar över

Insidan Artikeln publicerades
Längs vägen mellan Borrby och Borrby strand ligger nyöppnade Mormor Karlas som rymmer bageri och konditori.
Foto:Hannah Andersson
Längs vägen mellan Borrby och Borrby strand ligger nyöppnade Mormor Karlas som rymmer bageri och konditori.

I sex år har Gun Lennartsson drivit uppskattade Guns Gårdsbutik på Ivarshögs gård längs vägen mellan Borrby och Borrby strand. Nu har Arne Persson tagit över gårdsbutiken som byter namn till Mormor Karlas.

När ÖM svänger in framför det gamla stallet, som för några år sedan förvandlades till bageri och konditori, är det dagen efter premiären och Arne Persson berättar att det blev en riktig rivstart.

– Men det är jättekul och jag hoppas att det håller i sig, säger han.

I disken frestar allt från hembakta semlor till olika sorters småbröd. Arne berättar att han kommer att mjukstarta med en mix av hembakat och bake off. Förutom bakverk erbjuds bröd och frukostbullar. Det hembakade alternativet för dagen är fiberrika frukostbullar, men utbudet kommer att variera och sortimentet kompletteras allt eftersom. Tanken är även att erbjuda gluten- och laktosfria alternativ längre fram.

Passionen för att baka har alltid funnits.

– Jag har bagarblod i ådrorna. Min far arbetade som bagare när han var ung och redan som barn tyckte jag om att hjälpa mor att baka där hemma, berättar Arne.

Erfarenhet att driva eget saknas inte heller.

– I fyra år drev jag en lanthandel utanför Hörby. Drömmen att starta café har funnits i många år och när jag fick veta att Gun sökte någon som ville driva verksamheten vidare på gården så nappade jag direkt.

Servering till våren

Mormor Karlas kommer att vara öppet alla veckans dagar klockan 8-17. När vädret tillåter framåt våren blir det servering i orangeriet och på uteplatsen. Till en början kommer Arne själv att både baka och möta kunderna. Hans fru, Kerstin Ask Persson, är på plats under öppningsveckan men kommer framöver bara att svara för delen av butiken där ett sortiment av hennes eget hantverk kommer att säljas. Medan Arne är kreativ i köket så skapar Kerstin nämligen också med händerna.

– Jag stickar bland annat strumpor, syr mössor, målar porslin och gör påsk- och juldekorationer som jag säljer i min webbutik Bittabittadesign, men som jag nu passar på att även erbjuda gårdsbutikens kunder, berättar Kerstin.

Namnet på gårdsbutiken då, vem är mormor Karla?

– När vi skulle starta var tanken först att min mor skulle få ge namn åt verksamheten, men Helga var redan upptaget så då valde vi Karla, Kerstins mormors namn, berättar Arne. Och det passar bra för hon gjorde världens godaste sockerkaka, säger Kerstin.

Receptet finns och mormor Karlas sockerkaka kommer självklart att gästspela på menyn framöver.

Text och bild: Hannah Andersson