Hallå där!

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Erika Samuelsson
Foto: Erika Samuelsson

Susanna Udvardi som är verksamhetschef för Freezonen, en kombinerad kvinnojour, brottsofferjour och tjejjour i Sydöstra Skåne. Under oktober och november har Freezonen flera aktiviteter på agendan.

Först ut är en föreläsning, berätta!

– Den 30 oktober bjuder vi in till en föreläsning med frilansjournalisten Sofie Löwenmark som heter ”Moralpoliser och hedersvåld”, berättar Susanna. Sofie har varit med och grundat stiftelsen Doku, för granskning av våldsbejakande islamistiska och radikala miljöer i Sverige.

Freezonen har arbetat med hedersvåldsfrågor sedan 2015.

– Först i projektet Ställ Dig Jämställd och sedan 2017 i projektet Mitt Liv Mina Val, berättar Susanna. I det senare projektet har vi bland annat besökt gymnasieskolor i Simrishamn, Skurup och Ystad för att prata med eleverna om mänskliga rättigheter, sex och samlevnad, samt våld och hedersvåld.

Dagen efter föreläsningen, den 31 oktober, erbjuder Freezonen en utbildningsdag om våld, där representanter från bland annat Polisen, Första linjen, psykiatrin, tandvården, BRÅ och socialtjänsten kommer att delta.

Vem vänder sig utbildningsdagen till?

– Den vänder sig till alla som jobbar med riskgruppen våldsutsatta, inom exempelvis skola, sjukvård, integrationen eller socialen. Vi kommer att berätta om hur det ser ut i sydöstra Skåne och representanter från de olika organisationerna kommer att dela med sig av sina erfarenheter från kontakten med våldsutsatta. Dagen öppnar även upp för samverkan och vi kommer att göra gruppövningar för att lära känna varandra.

Utbildningsdagen ges i Ystad och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig i mån av plats.

Freezonen bjuder in till ytterligare en aktivitet i november. Den 25 november är Internationella dagen mot våld mot kvinnor, instiftad av FN.

Hur uppmärksammar ni dagen?

– Vi kommer att bjuda in till en eftermiddag på Ystads konstmuseum, klockan 14-16. Programmet är inte spikat än men det är redan klart att Marie-Louise Wentzel, som är ordförande för både Freezonen och FN-Ystad Österlen, kommer att föreläsa.

För den som är intresserad av att engagera sig i Freezonen, bjuder de in till volontärträff på kontoret på Nils Ahlins gatan 21a i Ystad den 7 november och 5 december. Föranmälan till Freezonen.

 

Fakta

Freezonen

Freezonen grundades 1991 och är en ideell brottsoffer- och kvinno/tjejjour med verksamhetsområde i sydöstra Skåne som omfattar kommunerna Tomelilla, Skurup, Sjöbo, Simrishamn och Ystad. Föreningen har årligen kontakt med mellan 300-400 personer. Freezonen ger stöd till våldsutsatta, arbetar för att öka kunskapen om våld och våldets konsekvenser, samt erbjuder vittnesstöd. Freezonen nås på 0733 303028, info@freezonen.se eller chatt på tjejjouren.se.

Visa mer...