Hallå där!

Simrishamn Artikeln publicerades
Tore Wizelius har tidigare gett ut Basker-Villes hund. Nu är han aktuell med nyutgivna barnboken Korv och polis.
Tore Wizelius har tidigare gett ut Basker-Villes hund. Nu är han aktuell med nyutgivna barnboken Korv och polis.

Tore Wizelius, som är aktuell med nyutgivna barnboken Korv och polis. En finurlig bok tänkt att läsas av vuxna för barn, eller från andra hållet, av barn för vuxna.

Hej Tore, vem är du?

– En glad pensionär som bor i Hammenhög, Stockholm och på Gotland. Jag har arbetat många år som journalist men även undervisat vid Högskolan på Gotland och Sveriges Lantbruksuniversitet om vindkraft. Jag har skrivit flera böcker tidigare, reportage- och läroböcker, men aldrig böcker för barn och ungdomar.

Hur kommer det sig att du har börjat skriva för de yngre läsarna?

– Jag är i åldern när barnbarnen börjar komma och det bästa med att vara pensionär är att man kan unna sig att göra det man tycker är kul. Att skriva för barn och ungdomar är rena nöjet. Att få skriva fritt ur fantasin är det roligaste jag gjort hittills, berättelserna bara kommer!

Nyutgivna Korv och polis finns i en junior- och en seniorversion, berätta!

– Det stämmer, berättelsen kommer i två versioner som börjar från varsin sida av boken. Juniorversionen är en vanlig barnbok som passar för högläsning, eller för barnet att läsa på egen hand. Seniorversionen är en ovanlig barnbok där alla barn som förekommer i historien bytts ut mot vuxna och pensionärer. När jag skrivit juniorversionen dök idén om det inte vore bättre att barnen läste berättelsen för mig upp. Därför bestämde jag mig för att skriva en seniorversion, med förenklat språk, som barnet kan läsa för den vuxne. Med det greppet vill jag uppmuntra till läsning och hoppas även att berättelsen ska väcka samtal och diskussioner. Jag blev själv förvånad över att det gick så enkelt att byta ut karaktärerna och det blev en kul grej att händelserna som inträffar i berättelsen lika väl kan hända vuxna som barn.

Ulf Frödins lerfigurer illustrerar Tore Wizelius berättelse i nyutgivna Korv och polis.
Ulf Frödins lerfigurer illustrerar Tore Wizelius berättelse i nyutgivna Korv och polis.

Hunden Rocky är en återkommande karaktär i dina böcker, finns han på riktigt?

– Rocky är min brorsdotters hund som jag brukar träffa om somrarna på Gotland. Han ser inte ut som i böckerna utan är en blandning mellan chihuahua och papillon. Han är den första hunden jag blivit kompis med och han är fantastiskt smart.

Har du fler böcker på gång?

– Jag har fler idéer på lager som hade varit kul att förverkliga när tid och tillfälle ges!