Hallå där - författaren Caroline Alesmark

Simrishamn Artikeln publicerades
Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare, aktuell med nya boken ”Trollskog & älvdans i Skåne - Vandra till gåtfulla platser”. Foto: Åsa Siller
Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare, aktuell med nya boken ”Trollskog & älvdans i Skåne - Vandra till gåtfulla platser”. Foto: Åsa Siller

Författaren och frilansjournalisten Caroline Alesmark är aktuell med nyutgivna ”Trollskog & älvdans i Skåne – Vandra till gåtfulla platser”. ÖM ringde upp henne för att få veta mer om nya boken.

För två år sedan gav Caroline Alesmark ut boken ”Gåtfulla Skåne” tillsammans med Polgara Järnefelt. Hon har även gjort guideböckerna ”Vandra Skåneleden”, ”Vandringar på Skåneleden” och appen ”Vandra i Skåne” tillsammans med Kenneth Joelsson.

Berätta om Trollskog & älvdans i Skåne!

– Idén bakom boken är egentligen min förläggares, berättar Caroline. Gåtfulla Skåne, togs väldigt väl emot. Polgara Järnefelt som jag gjorde den med är föräldraledig och förlaget föreslog att jag skulle skriva en bok om de platser jag upptäckt när jag har varit ute och rekognoserat för böckerna om Skåneleden. Det finns mycket spännande ute i Skåne som ligger nära Skåneleden, men även längs andra leder som till exempel Gårdlösaleden. Platser det är lättare att ta sig till fots med än med bil.

Resultatet är en skildring av ett 40-tal av Skånes mest sägenomspunna platser som alla ligger nära vandringsstråk. Caroline bjuder läsaren på såväl faktagranskad historia som rena skrönor.

– Jag har många hyllmeter skånelitteratur som jag har fördjupat mig i för arbetet med boken men jag har även djupdykt i Folklivsarkivet och kontaktat museer för att nysta vidare i olika saker. Arkeologi vävs samman med natur och skrönor i böckerna. Jag vill att de ska fungera som utflyktsguider för dem som vill ut i naturen och uppleva platser med speciell stämning, ofta platser som setts som heliga under lång tid.

Till varje plats finns dessutom en ruta med en beskrivning av hur man tar sig till platsen, inklusive exakta koordinater.

Vilka gåtfulla platser från vårt sydöstra hörn finns med i boken?

– Skärabäcksdösen vid Nyhem, Alnabjär i Smedstorp, jätten vid Gröstorp, Brösarps galgbacke, Pärlfiskarens hus vid Vårhallarna, Hallamölla vattenfall och kvarn, Stenshuvud, Ängakåsen, Brösarps kyrka och kyrkogård, avrättningsplatsen vid Simrishamn, Hällristningarna vid Simrislund och klassiker som Ales stenar, Havängsdösen, Dag Hammarskjölds Backåkra och Kiviksgraven förstås.

Vad har du mer på gång just nu?

– Jag älskar att göra böcker och har redan börjat skissa på temat för nästa Gåtfulla-bok med Polgara. Samtidigt har jag flera böcker tillsammans med Kenneth Joelsson på gång som jag inte kan avslöja för mycket om i nuläget. Jag fortsätter även arbetet som en av redaktionsmedlemmarna bakom boken om Simrishamns historia. Den håller på att skrivas på initiativ av Lena Alebo, chef för Österlens museum, och ska bli klar till 900-årsjubileet 2023.