Han är Café Djupadals nya kökschef

Insidan Artikeln publicerades
Felix Lorenzo är ny kökschef på Café Djupadal och har tidigare arbetat på några av Spaniens absoluta toppkrogar.
Foto:Fredrik Ekblad
Felix Lorenzo är ny kökschef på Café Djupadal och har tidigare arbetat på några av Spaniens absoluta toppkrogar.

Österlens GKs klubbhus i Djupadal har genomgått en stor förändring. Restaurangen har byggts om och väggarna har målats gröna. Ny är också den prisade och välmeriterade kökschefen Felix Lorenzo som satsar på att etablera det spanska köket på Österlen.

Den 38-årige kocken från Madrid har ett CV som skulle göra vem som helst padróngrön av avund.

Felix har jobbat på några av Spaniens absoluta toppkrogar, som den 3-stjärniga Arzak i San Sebastián och 2-stjärniga La Broche i Madrid där han fick utmana sin kreativitet.

För några år sedan flyttade Felix med familj till Simrishamn, bara för att som han säger "testa något helt nytt" och har sedan dess varit säsongsanställd på Mandelmanns, Karlaby Kro och Talldungen i Brösarp.

– Jag gillar utmaningen i att flytta till ett ställe som jag inte känner till sedan tidigare. Det gör att man växer som människa, säger Felix som även har bott i London och Paris.

Förra sommaren fick han kontakt med Gustav Andersson, klubbchef på Österlens Golfklubb och ett samarbete inleddes.

– Jag tycker Felix bakgrund är jätteintressant och det känns spännande att få hit det spanska köket, som aldrig har funnits på Österlen, säger Gustav, som är övertygad om att klubbens medlemmar och övriga gäster kommer uppskatta de traditionella spanska maträtterna, som paella, tapas och gazpacho.

– Många golfare har varit i Spanien och gillar maten där. När man dessutom får sitta och äta med den här vyn, säger han och pekar ut över de böljande backarna, så känns det inte så långt till Medelhavet.

Felix berättar att köket i möjligaste mån använder lokalt odlade råvaror och precis runt knuten i Vik finns Orelund där man hämtar tomater, paprika och chili som är hörnstenar i den spanska matlagningen.

När ÖM hälsar på är ett av lunchalternativen Cachopo, en spansk schnitzel fylld med Serranoskinka och ost som serveras med sås och pommes frites.

Tordag-söndag står spansk buffé på menyn och då serveras traditionella tapasrätter.

Text och bild: Fredrik Ekblad