Han är en av landets tio bästa sportföräldrar

Ystad Artikeln publicerades
Det krävs ett visst mod att gå ut till domaren med en bukett, menar Ingelstorpsbon Johan Kohnke, vars intresse för fotbollens sociala processer och insatser för idrottens högre värden gav honom en nominering till Årets Sportförälder.
Foto: Johan Bentzel
Det krävs ett visst mod att gå ut till domaren med en bukett, menar Ingelstorpsbon Johan Kohnke, vars intresse för fotbollens sociala processer och insatser för idrottens högre värden gav honom en nominering till Årets Sportförälder.

Laganda handlar om så mycket mer än att enbart jaga efter en boll tillsammans. Det menar Ingelstorpsbon Johan Kohnke, som i konkurrens med 1 800 andra nyligen blev en av tio nominerade till Årets Sportförälder.

Med ett brett leende på läpparna, men också med ett styng i hjärtat, slipper en liten svordom knappt hörbart ut ur Johan Kohnkes mun.

Att bli en av tio nominerade till utmärkelsen Årets Sportförälder var överväldigande. Lika nedslående var det att se titeln hamna hos en skidfarsa i Tranemo.

– Det är tävlingsinstinkten som griper tag i en. Jag var helt övertygad om att jag skulle vinna. Ingen av de andra hade ett upplägg liknande mitt. Jag trodde att de skulle våga prisa något annorlunda, säger han.

Johan Kohnke har gjort det till sin uppgift att sprida glädje på och runt fotbollsplanen samt att slå ett slag för fotbollens högre värden och sociala dimensioner.

Det började med att han och en annan fotbollsförälder, Konstantin Foussianis, ville göra något aktivt mot de motsättningar som allt oftare verkade uppkomma mellan föräldrar och de ungdomar som hade rollen som domare i barnens matcher.

De ville på olika vis främja ett positivt beteende hos de vuxna runt barnen, lyfta de sanna eldsjälarna och sätta glädjen och lusten till spelet i centrum. De ville bidra med något mer än att bara sälja korv i kiosken under matcherna.

– För oss handlade det om att få tjejerna att växa som människor och göra bra saker, säger Johan Kohnke, vars dotter Selma på den tiden spelade i Köpingebro IF.

Johan Kohnkes engagemang började i Köpingebro IF, har sedan fortsatt i FC Rosengård och lär inom kort ta fart på nytt i den förstnämnda klubben. Det har inte varit lätt att få gehör för idéerna, hävdar han, men han kämpar oförtrutet på.
Foto: Johan Bentzel
Johan Kohnkes engagemang började i Köpingebro IF, har sedan fortsatt i FC Rosengård och lär inom kort ta fart på nytt i den förstnämnda klubben. Det har inte varit lätt att få gehör för idéerna, hävdar han, men han kämpar oförtrutet på.

Johan Kohnke har en stor dahliaodling i sin trädgård utanför Ingelstorp och har främst blivit uppmärksammad för de blombuketter som han delar ut till både domare och tränare efter matcherna. Ja, även till motståndarlagets tränare, om de sköter sig och inte skriker på barnen.

När Selma bytte lag till FC Rosengård fortsatte Johan Kohnke att sprida sina idéer även där. Och nu ser det ut som om dottern är på väg tillbaka till Köpingebro IF, så då lär han börja om på nytt där allting en gång startade.

Men Johan Kohnke hävdar att han knappast har mötts med pukor och trumpeter någonstans. Snarare har gensvaret varit avvaktande, nästan lite misstänksamt.

Det är synd, tycker han, för ett bra och medvetet värdegrundsarbete i en förening kan skapa en stark gemenskap, som i sin tur kan leda till goda resultat på planen och även att folk runt omkring laget känner en lojalitet och vilja att stödja spelarna. I förlängningen handlar det om att ge klubben en själ.

– Du kan kanske köpa dig till Sveriges bästa lag, men en sådan kraft kan du inte få för pengar, säger Johan Kohnke.

”I mitt yrkesliv har jag coachat ungdomar och sett vad som händer med killar och tjejer som får positiv feedback och får kämpa lite.”

Trots att han enligt egen utsago har fått ganska lite uppskattning för sina insatser, på sin höjd något förstulet tack här och där, har de inte gått helt obemärkta förbi.

Det visar inte minst nomineringen till Årets Sportförälder, ett initiativ som en av landets största hotellkedjor står bakom, där han blev en av tio finalister i konkurrens med 1 800 andra sportföräldrar runt om i landet.

Att Johan Kohnke sedan föll på mållinjen må gräma honom, men det är ändå stort att få ett hedersomnämnande.

– I mitt yrkesliv har jag coachat ungdomar och sett vad som händer med killar och tjejer som får positiv feedback och får kämpa lite. Jag har sett hur sådan feedback kan förflytta berg, när de känner att de tror på sig själva, och man kan göra samma sak inom fotbollsvärlden.

Fakta

Årets Sportförälder

Utmärkelsen är ett initiativ av hotellkedjan Scandic, som vill uppmärksamma engagerade och stöttande sportföräldrar, vars engagemang i många fall är en förutsättning för barnens idrottande.

1 800 nomineringar skickades in. Av dessa valdes tio finalister ut och röstningen pågick fram till den 29 november.

Vinnare 2018 blev Martin Erlandsson, Tranemo IF Skidor, som förutom äran vann biljetter till ett sportevenemang och övernattning på Scandic för hela laget samt en VIP-kväll på Idrottsgalan.

Visa mer...