Han fångar Österlen bortom turismen

Insidan Artikeln publicerades
Bilderna i Petter Löfstedts fotobok ”Rur.albo” är tagna under en treårsperiod. Han jobbar enbart med analoga kameror, som måste dras fram mellan varje bild. Därför väntar han alltid in rätt ögonblick innan han sätter fingret på avtryckaren.
Foto:Johan Bentzel
Bilderna i Petter Löfstedts fotobok ”Rur.albo” är tagna under en treårsperiod. Han jobbar enbart med analoga kameror, som måste dras fram mellan varje bild. Därför väntar han alltid in rätt ögonblick innan han sätter fingret på avtryckaren.

Fotografen Petter Löfstedt fortsatte med sitt bokprojekt och nu är Österlenskildringen ”Rur.albo” äntligen här. Redan i påsk ställs några av bilderna ut på Fabriken i Bästekille.

I november berättade Österlenmagasinet om Petter Löfstedts bokplaner och om Kickstarterkampanjen som skulle finansiera utgivningen. Nu ligger böckerna där, prydligt packade i elva lådor under trappan i hemmet i Brösarp, redo att möta världen.

”Rur.Albo” består av 58 svartvita bilder med insprängda citat. Den skildrar Österlen bortom turistattraktionerna, där fukten, kylan och ödsligheten tränger sig på. Det är här och nu men samtidigt tidlöst.

Petter Löfstedt talar med stor ömhet om sina motiv, om människorna han har mött och om platserna han har besökt, en kärlek som vandrar vidare in i bilderna.

Samtidigt är han medveten om att det nu är upp till betraktarna att definiera bilderna och att det kanske inte alltid sammanfaller med hur han själv ser på saken.

– Om det handlar om människor, om någon har en orättvis uppfattning om någon på bilderna, då känner jag att jag vill gå in och styra det lite. Annars är jag ganska immun mot vad folk tycker. Det är en subjektiv upplevelse, säger han.

Petter Löfstedt är tacksam över att det fanns personer som trodde på projektet redan från början, att de hade mod att tro på en bok som inte ens fanns.

Deras stöd räckte dock inte för att crowdfundingen skulle nå upp till det tänkta beloppet. Petter Löfstedt fortsatte med projektet ändå, på sätt och vis lättad över att kunna göra det i sin egen takt och på sina egna villkor.

– Även om kampanjen inte gick igenom, så såg jag ju vad det fanns för underlag och förstod att projektet gick att genomföra.

I första hand säljer han boken genom en webbshop på bokprojektets hemsida, ruralbo.com. Det är han själv som packar och skickar böckerna, en syssla som han medger är ganska mysig.

Senare i vår planerar han för ett mindre arrangemang i Brösarp, där han ska ställa ut bilder ur boken, främst för att nå de närmast berörda.

Men redan i påsk ställs några av bilderna ut på Fabriken i Bästekille, där boken också kommer att vara möjlig att köpa. Petter Löfstedt är själv på plats vid vernissagen på långfredagen.

På Fabriken blir han en av ett 30-tal utställare. Det ser han fram emot. Dels för att han tycker mycket om många av de andra konstnärerna. Dels för att det ska bli intressant att se de egna bilderna i ett större sammanhang.

– Jag har framför allt valt ut bilder på människor som jag tycker är representativa för projektet.