Han lyssnade till själen och kom till Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Niklas Aronsson har arbetat som konstnär i 30 år i Växjö, och öppnar nu ateljé samt startar målarkurser i Simrishamn. 9 bilder
Foto:Janni rix
Niklas Aronsson har arbetat som konstnär i 30 år i Växjö, och öppnar nu ateljé samt startar målarkurser i Simrishamn.

Ljuset och det vackra landskapet på Österlen. Det är anledningen till att konstnären Niklas Aronsson från Växjö dras hit, som så många andra av hans konstnärskolleger. Nyligen öppnade han ateljé i Simrishamn, där han ska måla och hålla kurser.

Men Niklas Aronsson från Växjö är ingen nykomling på Österlen, långt ifrån. Han har ställt ut sina målningar på här i 20 år och i Växjö i 30, och arbetat på heltid med sin konst med utställningar i såväl i Sverige som internationellt.

– Första gången jag ställde ut här nere var i Östra Tommarp där jag hyrde ateljé. Jag blev förälskad i Österlen och har varit det sedan dess, berättar Niklas medan han visar runt i sin nyförvärvade ateljé.

Ateljén ligger mitt i Simrishamn, vid på andra sidan vägen från Korsavadshallen.

– Det är ypperlig lokal att ha som ateljé, men även att hålla målarkurs i.

Ljuset och landskapet lockar

Sin kärlek till Österlen beskriver han med tre ord: ljuset på Österlen. Och vad vore ljuset utan de vackra omgivningarna!

– Nu är jag nära den plats där jag hämtar inspiration till mitt måleri. Jag kan åka ner på morgonen och skissa vid stranden. Jag brukar säga att jag har min kropp i Växjö men min själ på Österlen.

Niklas beskriver sitt måleri som impressionistiskt landskapsmåleri. Han skissar i akryl för att sedan bygga på med olja. Även akvarell skapar han sina verk i.

– Ljuset är stort fokus i mina målningar, som till stor del är ögonblicksbilder. Hur det faller på olika sätt under dagen och hur det skapar närvaro i en bild, beskriver Niklas och pekar på en av sina tavlor som står lutad mot väggen.

– Den här heter "På väg till morgondoppet" och föreställer mig på väg ner mot havet i Sandhammaren, klockan sju en morgon. Det tidiga morgonljuset kastar långa skuggor.

När Niklas tavlor betraktas nära förefaller de vara en aning otydliga, medan de framträder med större detalj när de ses en bit ifrån, förklarar han.

Målarkurser i vinter

Förutom att utveckla sitt eget måleri genom nya intryck, kommer Niklas även att hålla i målarkurser för deltagare på alla nivåer. Det framgångsrika konceptet har han arbetat med länge i Växjö, och startar nu alltså upp även på Österlen.

– Jag utgår ifrån deltagarnas egen nivå och deras måleri. Det kan vara någon som målat tidigare och vill komma igång igen, eller någon som vill prova för första gången.

Niklas poängterar att det inte går att göra fel i måleri.

– Det finns bara annorlunda, eller saker man kan utveckla. Jag har en ödmjuk inställning och vill fungera som inspiratör. Kurserna erbjuder också ett väldigt bra tillfälle att inspireras av varandra.

Den första målerikursen i olja och akryl startar den 22 februari. Kursen pågår under sex torsdagar klockan 18-21.

Om Niklas Aronsson

Ålder: 55

Bor: Växjö

Uppvuxen: Växjö

Gör: konstnär

Aktuell: öppnat ateljé i Simrishamn och kommer där att hålla i målarkurser

Familj: fyra barn och en bordercollie

Läste senast: Kvällsposten

Gör helst på fritiden: målar, eller vandrar utmed havet

Beskriv dig själv med tre ord: positiv, levnadsglad, kreativ

Text: Louise Lind

Bild: Janni Rix