Händelserik sommar på Christinehofs slott

Andrarum Artikeln publicerades
Christinehofs slott lockar allt fler besökare. I år presenterar Christinas Wänner som sköter verksamheten ett digert program med föreläsningar och rundvandringar.
Foto: Mark Hanlon
Christinehofs slott lockar allt fler besökare. I år presenterar Christinas Wänner som sköter verksamheten ett digert program med föreläsningar och rundvandringar.

Fem utställningar, föredrag under fruntimmersveckan, hattparad och utdelning av årets Christina-pris. Evenemangen på Österlens ockragula 1700-talsslott avlöser varandra i sommar.

Ännu en spännande säsong på Christinehofs slott är igång och besökarantalet ökar för varje år.

– Förra säsongen hittade dubbelt så många besökare till Christinehofs slott jämfört med året innan, vilket är fantastiskt roligt, säger Mia Gröndahl, projektledare, som i år ökat antalet guider på slottet.

– Vi har fått tillskott av flera nya krafter som kompletterar varandra med sina kompetenser. Vi är nu åtta kvinnor som guidar på slottet.

I sommar visas fem utställningar. En handlar om människor som bott och arbetat på Christinehof, som berättar sina minnen för filmaren Neta Norrmo.

I utställningen Tre praktsängar och en barnsäng från 1700-talet berättas om kärleken, livet och döden på slottet.

Årtiondets kärleksskandal är en utställning om kärlek, skilsmässa och moral i 1800-talets Sverige och kretsar kring grevinnan Ebba Piper och poeten Carl Snoilskys relation.

Projektledaren Mia Gröndahl syns oftast på slottet i 1700-talsinspirerade plagg och brukar ställa upp på att bli fotograferad.
Projektledaren Mia Gröndahl syns oftast på slottet i 1700-talsinspirerade plagg och brukar ställa upp på att bli fotograferad.

I utställningen Christina Piper – en kvinnas makt och skaparkraft möter man Christina i hennes många roller, som äldsta dotter till köpmännen Olof Hansson Törne och Margareta Andersén, som ung hustru, krigsänka och slutligen änka till greven och statsrådet Carl Piper, som mamma och företagare.

Utställningen finns på slottets andra våning, i rummen där Christina övernattade vid företagsbesöken till det närbelägna alunbruket i Andrarum. Den välbevarade slottsvåningen är idag möblerad enligt 1700-talet och ger besökaren en upplevelse av slottets ursprungliga inredning. Kunnig rådgivare är förre intendenten vid Nationalmuseum, Lars Sjöberg, som även lånat ut ett stort antal möbler till Christinehof.

Ers kungliga invandrare är en utställning om kvinnorna som kom till Sverige från Europas kungahus och aristokrati för att bli lämpliga partners. De utvalda kvinnorna hade en viktig uppgift: att föda en tronföljare. Den personliga lyckan kom i andra hand.

Under fruntimmersveckan den 18-23 juli, anordnas spännande föredrag på slottet med olika inbjudna gäster.

18 juli kl 14

Fruntimmersveckan på Christinehof inleds med föreläsningen: Från Fredrik till Fritz.

Männen som gömmer sig bakom ramarna i slottets porträttsal avslöjas av Mia Gröndahl.

19 juli kl 14

Nordiska herdinnor och förståndiga fruntimmer.Litteraturvetaren Elisabet Norin berättar om 1700-talets kvinnliga författare.

20 juli kl 14

Sådan moder, sådan dotter!

Margareta, Christina, Lotta, Magdalena… Carin Hammarberg berättar om kvinnorna i den piperska ätten som gjort avtryck i historien.

21 juli kl 14:30 – 17:00

Kafferepet på Österlen.

Fruntimmersfika med föreläsning om kvinnors kommunikation av Viveka Adelsvärd, utdelning av årets Christina-pris och hattparad. Konferencier är Boel Marie Larsson. Förbokas!

23 juli kl 14

Det otämjdas kraft -1700-talets syn på kvinnan och naturen.

Föreläsning av Lotta Hedström, fil. kand. idéhistoria