Häradsdräkter fyllde öppen kyrka

Simrishamn Artikeln publicerades

I en vecka stod Järrestads kyrkas dörrar öppna för alla och envar att kika in. På onsdagen kunde besökarna även få en närmare titt på vackra häradsdräkter.

Damerna och herren som skrudat sig i de färgstarka dräkterna står framme vid altaret i Järrestads kyrka. Där hänger även andra plagg för beskådan. Från vänster: Ann-Margret Malmqvist, Anna-Stina Åkesson, Barbro Olsson, Gunvor Persson och Claes Persson.
Foto: Johan Bentzel
Damerna och herren som skrudat sig i de färgstarka dräkterna står framme vid altaret i Järrestads kyrka. Där hänger även andra plagg för beskådan. Från vänster: Ann-Margret Malmqvist, Anna-Stina Åkesson, Barbro Olsson, Gunvor Persson och Claes Persson.

Öppen kyrka har blivit en tradition i Järrestad om somrarna. Det innebär en vecka då kyrkorummet är möjligt att beskåda varje dag, dessutom med musikunderhållning på eftermiddagen.

Varje år hittar Järrestad Kyrkliga Arbetsförening, som står bakom arrangemanget, dessutom på ett tema att väva en utställning kring.

–Vi brukar ha utställningen på onsdagen. Det är en bra dag, det är ju mitt i veckan. I år visar vi häradsdräkter, säger ordföranden Per-Olof Olsson.

När Österlenmagasinet kikar in i kyrkan börjar onsdagsarrangemanget lida mot sitt slut, men faktum är att över 50 personer har varit på plats i kyrkan under dagen, med en topp i samband med musikunderhållningen, som tre damer från Österlens spelmanslag höll i.

Missad musikunderhållning till trots får tidningens utsände i alla fall möjlighet att beskåda de vackra häradsdräkterna, som fortfarande hänger framme vid altaret.

Där står även fyra kvinnor och en man skrudade i varsin dräkt. Barbro Olssons häradsdräkt är från Gotland, men de övriga har plagg från bygden.

– Men det vore fel att säga att Järrestads härad bara har en dräkt. Det är ingen uniform. De ser alla annorlunda ut, betonar Ann-Margret Malmqvist.

De gröna kjolarna är förstås ett kännetecken, tillägger hon för att i nästa stund påpeka att blå kjolar också var vanliga i trakten förr i världen.

Det var nämligen tämligen lätt att färga tygerna blå. Urin ska ha varit en pikant om än viktig ingrediens i färgen, berättar sällskapet, även om recepten tycks ha skiftat.

– Det skulle vara mansurin och helst skulle de ha druckit mycket sprit kvällen innan, berättar Ann-Margret Malmqvist med ett skratt.

– Fast jag har hört att det skulle vara kvinnourin, som skulle ha lagrats länge, skjuter Gunvor Persson in.

Med årets öppna kyrka bakom sig siktar Järrestad Kyrkliga Arbetsförening mot nästa arrangemang: den guidade byavandringen den första augusti klockan 18, som följs av grillning i ”Kärret”. Några veckor senare, den 26 augusti, väntar föreningens sommarutfärd till Karlskrona.