Hårt arbete för nystartad plåtslagare

Insidan Artikeln publicerades
– Allt inom byggnadsplåtslageri! svarar Jonas Månsson på frågan om vilka tjänster hans nystartade företag erbjuder.
Foto:Louise Lind
– Allt inom byggnadsplåtslageri! svarar Jonas Månsson på frågan om vilka tjänster hans nystartade företag erbjuder.

Jonas Månsson fastnade för byggnadsplåtslageri redan under skoltiden, när han insåg vilket kreativt arbete det är. Nu har han startat eget inom branschen i Tomelilla.

Efter femton år som anställd fattade Jonas Månsson beslutet som han så länge funderat på; att starta eget byggnadsplåtslageri. Sedan ett par månader tillbaka driver han nu Månssons byggnadsplåtslageri i centrala Tomelilla.

– Det var så klart nervöst att ta steget. Men saker och ting har fallit på plats och det finns en efterfrågan på byggnadsplåtslageri. Orderlistan sträcker sig redan ända till april månad, säger Jonas när ÖM tittar in i verkstaden.

Valet av ort föll på Tomelilla tack vare dess läge.

– Det ligger centralt och det är lätt för oss att ta jobb i alla kommuner runtomkring, konstaterar Jonas.

Redan när han kombinerade skola med jobb i gymnasiet fattade han tycke för branschen. Han spenderade fyra av veckans vardagar på ett plåtslageri, för att gå i skolan den femte.

– Jag fastnade verkligen för plåtslageriet. Det är ett kreativt arbete som man kan sätta sin egen prägel på i detaljerna, och som ofta inte går att beställa klart utan måste göras från grunden. Jag har lärt från den gamla skolan och därför har jag fått ta del av kunskaper som alla kanske inte har idag.

Behövde snart en till

Inte länge efter att Jonas slagit upp portarna i Tomelilla insåg han att han behövde tillskott i firman. Han lade ut en jobbannons där han sökte plåtslagare.

– Jag sökte tjänsten direkt, vi har känt varandra i åtta år och jobbat ihop tidigare. Det gällde att passa på innan han hittade någon annan, berättar nytillskottet Jesper Norlander.

– Det känns skönt att ha Jesper här, honom kan jag lita på, tillägger Jonas.

Efter en bra start spår han en ljus framtid för sitt nya företag.

– Jag har en vision om att ha fyra till fem anställda. Traditionellt kunnande och nytänk med kunden och kvalitet i fokus är det jag kommer att jobba för, avslutar Jonas.

Klockan närmar sig tio och det är dags för duon att bege sig ut till Tomelilla Folkhögskola vars tak får sig ett ansiktslyft.

Text och bild: Louise Lind