Högstadiet gjorde musikberättelse om Bowie

Insidan Artikeln publicerades
Förra veckan spelade gymnasieeleverna upp sin musikal om David Bowie inför skola och familjemedlemmar.
Foto:Louise Lind
Förra veckan spelade gymnasieeleverna upp sin musikal om David Bowie inför skola och familjemedlemmar.

Förra veckan mynnade högstadieelevernas mödosamma arbete med en musikal om David Bowie ut i en färgstark föreställning för skola och föräldrar. ÖM besökte generalrepetitionen dagen innan.

Sjuor, åttor och nior ilar runt i färgglada kostymer i Österlengymnasiets danssal när ÖM tittar in dagen före den stora föreställningen för elever, lärare och familjemedlemmar.

– Det är lite nervöst, men det ska nog gå. Men mest är det kul och ett intressant tema, säger Måns Åkerfeldt som spelar sångversionen av David Bowie.

Lärarna Torbjörn Helander och Mikael Blomberg leder den stora gruppen elever med van hand, i musikalprojektet som sätts upp vart tredje år på skolan och som har pågått sedan höstterminens start.

– Börja spela warszawa, vi får ta det som det kommer!, hojtar Mikael och därmed är genrepet igång.

Hela högstadiet har arbetat tillsammans i musikalen som bjöd på dans, teater, musik med orkester och film. Även allt arbete bakom scenen sköttes av eleverna med hjälp av lärare, alltifrån smink till teknik, scenografi, manus och digital produktion.

– Syftet är att eleverna får lära sig att samarbeta och inte minst att sätta upp en hel musikal, säger Torbjörn.

Bowie passande tema

Att man valt just David Bowies liv som ämne beror på hans färgstarka och excentriska personlighet, och givetvis hans musik.

– David Bowie är intressant, för han hade många personas och var androgyn. Därför passar temat väldigt bra att arbeta med i högstadiet. I den åldern undersöker man vem man är och vem man kan vara. Vi tar oss an känsliga ämnen och pratar om att man inte behöver vara fastfrusen i sina konventioner, säger Torbjörn.

Text och bild: Louise Lind