Högtryck för Tomelillas lucia

Insidan Artikeln publicerades
Tomelillas lucia Tilda Karlsson och hennes tärnor lyser upp luciaförmiddagen på Sparbanken Syd i Tomelilla.
Foto:Johan Bentzel
Tomelillas lucia Tilda Karlsson och hennes tärnor lyser upp luciaförmiddagen på Sparbanken Syd i Tomelilla.

Tomelillas lucia med följe har alltid ett hektiskt schema, som börjar redan före kröningen på luciakvällen och fortsätter i ett par dagar därefter.

– Vad mörkt det är!

– Ja, det är bankrån på gång.

De två herrarna i Sparbanken Syds foajé i Tomelilla skrattar i samförstånd, för det är självklart någonting helt annat som är i görningen.

En förväntan sprider sig i lokalen. Den febrila verksamheten upphör. Tystnaden lägger sig innan sjungande röster plötsligt hörs på avstånd: Luciasången på italienska. Allt medan tonerna kommer närmare övergår texten till svenska.

Snart skrider Tomelillas lucia med följe in i den nedsläckta banklokalen, stannar till strax före öppningen ut mot foajén och bjuder därefter på ungefär en kvarts stämningsfull underhållning innan tåget rör sig ut lika varsamt som det kom in.

Det är långt ifrån det första framträdandet för dagen. Bara en stund tidigare har besökare och personal på Sparbanken Skåne fått njuta av skönsången och kort därefter beger sig luciaföljet vidare till Tomelilla golfrestaurang.

Under dagen blir det framträdanden för allmänheten även på Ica Kvantum och Bo Ohlsson. För redan innan årets Tomelillalucia ens formellt har krönts har hon och hennes tärnor lyst upp tillvaron på över 20 platser.

Det är ett hektiskt schema, som till tonerna av den 70-årsjubilerande ungdomsorkestern kulminerar på luciakvällen på det vindpinade torget i Tomelilla, där fjolårets ljusdrottning Moa Nilsson kröner sin efterträdare Tilda Karlsson inför frusna men förtjusta åskådare.

Redan dagen därpå är lucia och hennes tärnor i full gång igen inför en hänförd publik på olika äldreboenden i kommunen. Även på fredagen blir det ett framträdande innan årets åtaganden är till ända.

Men nästa år lär vi se henne igen, Tilda Karlsson, då hon sannolikt finns på plats på Torget för att fira den som då ska ta över hennes krona.