Högtryck hos Sveriges största pumpaodlare

Löderup
På Bostället utanför Löderup driver Leif Nilsson Sveriges största pumpaodling. Omkring två tusen ton skördas på de 56 hektaren. Den orangea Halloweenpumpan och matpumpan Butternut är populärast.
På Bostället utanför Löderup driver Leif Nilsson Sveriges största pumpaodling. Omkring två tusen ton skördas på de 56 hektaren. Den orangea Halloweenpumpan och matpumpan Butternut är populärast.

Hos pumpaodlaren Leif Nilsson utanför Löderup är det bråda dagar. Halloween närmar sig med stormsteg och innan dess ska ett par tusen ton pumpor ha plockats in, tvättats och paketerats.

Regnet fullständigt vräker ner när Österlenmagasinet kikar in på Boställets gårdsbutik utmed Österlenvägen. Allt arbete för dagen sker på gården, för bärigheten på fälten är för dålig efter de kraftiga regnskurarna.

– Pumporna är ömtåliga och måste plockas för hand, men när det är så här blött kommer vi inte ut, säger Leif Nilsson och kisar ut över fälten som lyses upp av de färgstarka pumporna.

– Vi skulle ha tagit in det mesta vid det här laget, men vädret styr man inte över.

Leif odlar idag pumpor på 56 hektar och räknar med en volym på runt 2000 ton. Gården har ökat produktionen något mot föregående år.

– Vi har en allt större efterfrågan på matpumpor, bland annat butternutpumpan, så den har vi odlat mer av i år.

Det är inget mål i sig att vara störst, säger han. Att ha bäst kvalitet däremot är viktigt.

Majoriteten av pumporna går till Grönsaksmästarna i Helsingborg och därefter till olika återförsäljare, bland annat ICA.

Under de mest intensiva veckorna arbetar omkring 30 säsongsanställda på gården, mot normalt 10.

Att odla pumpa är ett tidskrävande arbete. I månadsskiftet april/maj sår man, något som tar en månad. Under juli rensar man fälten på ogräs för hand och i mitten av augusti skärs pumporna av och får mogna på fälten. Sedan plockas de för hand och körs in i lagerhus.

Förra året uppfördes ett nytt lagerhus med maskinell tvätt som ger en mer effektiv logistik.

– Det har ökat vår kapacitet och det blir betydligt bättre för pumporna samt billigare, säger Leif Nilsson som räknar med att kunna förse den svenska marknaden med pumpor fram till april.

– De håller länge. Den sista pumpan från 2018 grillade jag på midsommarafton i år, säger Leif Nilsson.

Efter tvätten sorteras de ömtåliga pumporna efter storlek och läggs försiktigt i lådor. De utan skaft kasseras.
Efter tvätten sorteras de ömtåliga pumporna efter storlek och läggs försiktigt i lådor. De utan skaft kasseras.
Merparten av pumporna levereras till Grönsaksmästarna i Helsingborg, men lite säljs också i gårdsbutiken.
Merparten av pumporna levereras till Grönsaksmästarna i Helsingborg, men lite säljs också i gårdsbutiken.
Pumpor skärs av i mitten av augusti och får mogna på fälten. Därefter körs de in i lagerhus där de tvättas och paketeras.
Pumpor skärs av i mitten av augusti och får mogna på fälten. Därefter körs de in i lagerhus där de tvättas och paketeras.