Hotellet där gästerna spinner och jamar

Tomelilla ,
Gårdskatten Pip får snart fler vänner när Eva och Gert Nilsson öppnar portarna för Rosdala Katthotell utanför Spjutstorp.
Foto: Fredrik Ekblad
Gårdskatten Pip får snart fler vänner när Eva och Gert Nilsson öppnar portarna för Rosdala Katthotell utanför Spjutstorp.

På lördag invigs ett sprillans nytt hotell på Österlen. För katter. Bakom satsningen står Eva, Gert och dottern Therése Nilsson på Rosdala Gård, strax utanför Spjutstorp.

Rosdala är Gerts släktgård och förr i tiden var den kringbyggda skånegården från 1850-talet hem åt både kor, grisar, hästar, höns, hundar och katter för att med tidens gång bli allt mer specialiserad mot grisar. För några år sedan avvecklades grisverksamheten och nu är det bara hästar och katter som gäller.

Katthotellet har tio rum varav tre är sviter, som är lite större. Genom en lucka i väggen kan katterna även ta sig ut till en väderskyddad rastgård som omgärdas av nät.

– Alla rum är stora nog för två katter, så vi har egentligen plats för 20 totalt, säger Eva Nilsson, som tillsammans med Therése kommer ha huvudansvaret för verksamheten.

Katterna har tillgång till en väderskyddad rastgård som omgärdas av nät.
Foto: Fredrik Ekblad
Katterna har tillgång till en väderskyddad rastgård som omgärdas av nät.

Eva är utbildad djurskötare och har alltid jobbat med djur.

– Jag tycker om att vara nära djur och kan snabbt läsa av deras kroppsspråk.

Gert är lantmästare och jobbar mest med lantbruket, men hjälper till i katthotellet vid behov.

För drygt två veckor sedan blev alla tillstånd klara och nu börjar bokningarna trilla in.

– Till jul och nyår är det redan halvfullt, så det känns jätteroligt, säger Eva, som längtar efter att ta emot sina håriga gäster.

Att öppna ett katthotell är inget man bara gör i en handvändning. Det ligger mycket arbete, utbildning och förberedelser bakom. Alla som yrkesmässigt eller i större omfattning förvarar sällskapsdjur måste ha tillstånd från Länsstyrelsen. Det finns också krav på vilken utbildning och erfarenhet den som tar hand om andras djur ska ha.

I hotellet finns 10 möblerade rum, varav tre är sviter som är något större. Totalt finns plats för 20 katter.
Foto: Fredrik Ekblad
I hotellet finns 10 möblerade rum, varav tre är sviter som är något större. Totalt finns plats för 20 katter.

När Eva Nilsson behövde fördjupa sina kunskaper om katter vände hon sig till kattexperten Ylva Stockelberg i Simrishamn.

– Det var väldigt givande, Ylva är mycket kunnig och har skrivit flera böcker om katter. Jag fick lära mig massor av saker som jag inte kände till tidigare.

Som en del i förberedelserna praktiserade Eva även på flera kattpensionat, bland annat i Veberöd, Staffanstorp och Torna Hällestad.

– Det var nyttigt på många sätt, bland annat fick jag en inblick i vilka arbetsrutiner andra katthotell har och hur man till exempel gör vid lämning och hämtning. Jag fick även se hur de hade organiserat utrymmena och fick inspiration till vårt bygge.

Ombyggnaden av gårdens gamla boningshus påbörjades för två år sedan.
Foto: Fredrik Ekblad
Ombyggnaden av gårdens gamla boningshus påbörjades för två år sedan.

En vanlig dag på Rosdala katthotell börjar med att kattlådan rensas och att katterna får mat och påfyllning av vatten.

– När de har ätit tar vi en mysrunda. Men det är inte alla som är lika sociala, så man får ta hänsyn till att de har olika behov, säger Eva.

– I början kan en del katter vara lite reserverade, men efter två dygn brukar de flesta komma fram och kela.

För Eva är det viktigt att katterna känner sig hemma och på dagarna står radion på med dämpad musik.

– Vi kommer också finnas här i lokalen från och till så att de känner av oss.

Vid lunch och på eftermiddagen rensas lådan igen och då fylls även matskålarna på.

– Maten ingår, men man kan såklart även ha med sig egen kost. Det finns ju många katter som får specialfoder. Samma sak gäller med kattsand, säger Eva.

Lördagen den 8 december är det dags för invigning och helgen därpå kommer de första gästerna.

– På lördag har vi öppet hus klockan 10-15 och då är alla hjärtligt välkomna på bubbel och tilltugg, hälsar hotelldirektören.