Hundra procent lokalproducerad revycocktail bjuds

Insidan Artikeln publicerades
Den uppskattade revyn är inne på sin femte säsong. Foto: Bass Nilsson
Foto:Bass Nilsson
Den uppskattade revyn är inne på sin femte säsong. Foto: Bass Nilsson

Lördagen den 6 januari ges den storslagna premiären av årets revy med Ystadrevyn. Föreställningen bjuder på pinfärska danssteg, gnistrande kostymer, ny teknik och självklart sketcher med inspiration från året som gått. ÖM har pratat med Lars-Åke Kristensson, producent.

Revyn är inne på sin femte säsong, berätta om starten!

– Jag tyckte att det saknades en revy i Ystad, berättar Lars-Åke. Det fanns revyanor som hade somnat av och som jag tyckte att det var dags att återuppväcka. Så för fem år sedan startade jag Ystadrevyn. Folk tog snabbt revyn till sitt hjärta och publikantalet har flerdubblats sedan den första trevande starten.

Vad kommer årets revy att bjuda på?

– Allt från storpolitik som relationen mellan USA och Nordkorea, till de vardagliga problemen som kan uppstå i en helt vanlig bostadsrättsförening. Det blir såklart en lokal årskavalkad där vi tar upp den nya hasselmusbron i Svinaberga, där paret Mandelmann har en självklar plats, Ranelid får vara med på ett hörn och problemen inom vården kommer upp. Ja, det blir lite av varje. Sedan bjuder vi självklart på stora ensemblenummer och våra uppskattade förvecklingssketcher som brukar bli riktiga skrattfester. En nyhet för i år är att vi kommer att bjuda på ovanligt mycket dans tack vare att vi knutit kontakt med en riktig koreograf. Vi har även satsat extra på kostymerna och kommer att använda oss av ny teknik när vi smyger in rörliga bakgrunder till vissa sketcher.

Vilka är ni som står bakom årets revy?

– Revyn har även i år regisserats av Nils Gunnar Snygg, vår nya koreograf heter Carl-Johan de Neergaard och Lars Renett är scenograf och kostymmakare. Malin Stenkilsson och Christoffer Almqvist är båda två nya i ensemblen. Malin har tidigare stått på scen i Tommarpsrevyn. Christoffer jobbade backstage med Ystadrevyn i fjor och får nu stiga fram i rampljuset. Övriga åtta i ensemblen tillhör det gamla gänget. För musiken står MIDAS orkester.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– I år firar vi femårsjubileum och vi har ständigt ökande publiksiffror, vilket vi är stolta för men samtidigt ödmjuka inför. Vi har mer än en gång fått höra att vi är den klart roligaste revyn i området, och det är självklart att vi satsar på att bli bäst i Skåne, men det ligger ju i betraktarens ögon. Det som utmärker vår revy är att vi inte lyfter fram några individuella stjärnor som frontpersoner, vår styrka finns i ensemblens gemensamma insats.

Ystadrevyn ger 13 föreställningar. Premiären äger rum på Ystads teater lördagen den 6 januari och sista föreställningen spelas den 27 januari.

Missa inte utlottningen av biljetter till Ystadrevyn på Österlenmagasinets facebooksida.

Text: Hannah Andersson