I helgen hyllas krusbäret med egen festival

Insidan Artikeln publicerades
På lördag anordnas en festival i krusbärets namn i Skillinge.
Foto:Louise Lind
På lördag anordnas en festival i krusbärets namn i Skillinge.

Lördagen den 29 juli är en dag då krusbäret placeras på piedestal och allt handlar om just det lilla gröna, röda eller vita bäret. Det har nämligen blivit dags för Skillinge Krusbärsfestival. Under dagen utses det vackraste krusbäret såväl som det tyngsta och bästa bidraget i klassen Nytänk krusbär.

Det är den nionde upplagan av Skillinge Krusbärsfestival som går av stapeln vid hamnplanen i byn på lördag. Arrangörerna Skillinge företagarförening hoppas på många tävlanden vad gäller tyngsta krusbär i klasserna gröna, röda, gula/vita och ”Best in show”, det vill säga det allra charmigaste och vackraste bäret i samma klasser. Också i klassen ”Nytänk krusbär” ser man fram emot många bidrag.

– Klassen Nytänk krusbär är ny och det ska bli spännande att se vilka bidrag som lämnas in. Det kan vara vad som helst; kakor, dryck eller till och med ett konstverk. En jury från allmänheten röstar fram vinnaren. Vi får också se vem som har det tyngsta krusbäret, det vägs med guldvåg. Vinnaren har flera år i rad varit Sven Börje Feldt från Bussjö, säger Berit Åkesson från Skillinge företagarförening.

Det tyngsta krusbäret man haft på festivalen vägde hela 20 gram, och det återstår att se om det blir något rekord slaget i år. Vem som helst kan lämna in bidrag till klasserna, mot en kostnad av 20 kronor.

Krusbär blivit populära

Berit tycker sig se ett ökat intresse för bäret de senaste åren.

– När vi startade för nio år sedan fanns inte mycket recept med krusbär i, men nu ser vi jättemånga, det är roligt! Nytt för i år är att två matjournalister under dagen kommer att pratat om krusbär i matlagning och även laga en rätt med kalkon, ris och krusbär i.

Dessutom kommer en särskild krusbärsorkester att klockan 13.30 sjunga krusbärssånger. Under dagen finns också möjlighet att träffa Sjöräddningssällskapet och via VR-glasögon få följa med på ett uppdrag till sjöss. Bilutställning med EPA-traktoer och drömbilar av nyare slag står också på programmet. Musikunderhållning, lotterier, krusbärscafé, krusbärsshop, varmkorv med krusbärschutney, försäljningsstånd och barnaktiviteter med bland annat ansiktsmålning och fiskdamm med mera utlovas också under dagen.

Program

Inlämning av tävlingsbidrag: klockan 10.30 – 12.00

Pipps Blue Six spelar

Invigning av festivalen av Ronny Ohlsson: klockan 12.00

Pipps Blue Six fortsätter att spela.

Krusbärsvägning: klockan 12.30

Krusbärsjuryn är igång: klockan 13.00

Krusbärsorkestern: klockan 13.30

”Tallskogen fryser” livar upp under eftermiddagen.

Prisutdelning: klockan 15.00

Därefter spelar ”Tallskogen fryser” upp till dans på kajen.

Text och bild: Louise Lind