I Kim Walls fotspår

Ystad Artikeln publicerades
Fredagen den 8 mars står Freezonen för sjätte året i rad som huvudarrangör för Internationella Kvinnodagen i sydöstra Skåne. I år med hedersutställning
Foto: Tom Wall
Fredagen den 8 mars står Freezonen för sjätte året i rad som huvudarrangör för Internationella Kvinnodagen i sydöstra Skåne. I år med hedersutställning "I Kims fotspår" som visar ett urval av korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen.

Fredagen den 8 mars står Freezonen för sjätte året i rad som huvudarrangör för Internationella Kvinnodagen i sydöstra Skåne. I år med hedersutställningen "I Kims fotspår" som visar ett urval av korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen.

Utställningen tar besökaren med på en resa över jordklotet, från Nordkorea i öst till Stilla havet i väst. 

Kim rapporterade om Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt, turismens välsignelse och förbannelse samt effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget.

– När vi gick genom Kims dator fann vi nära 14 000 bilder, säger föräldrarna Ingrid och Joachim Wall, bilder som Kim tagit under sina många reportageresor. Då föddes idén att göra en utställning av en liten del av dessa.

Hennes familj och vänner startade Kim Wall Memorial Fund några veckor efter att Kim försvann efter att ha gått ombord på en ubåt i Köpenhamns hamn i augusti 2017 för att skriva ett reportage. Fonden har till syfte att varje år dela ut stipendium till en ung kvinnlig journalist som delar Kims värderingar och har intresse att skriva om företeelser av det slag som Kim kallade för "shoe leather reporting" med rebelliska undertoner.

Det första stipendiet delades ut 23 mars 2018, den dag Kim skulle fyllt 31 år till Anne Kirstine Herrmann från Köpenhamn som skriver om Grönland och Danmarks koloniala historia.

Utställningen "I Kims fotspår" pågår den 8 mars till 28 april och visas på S:t Knuts torg i Ystad. Vernissage är den 8 mars klockan 16.30 med Ingrid och Joachim Wall samt arrangörer av Internationella kvinnodagen. Den 9 mars klockan 11 och 14 föreläser Ingrid Wall på Ystads konstmuseum och signerar "Boken om Kim Wall - När orden tar slut".

Utställningen är ett sätt att föra Kim Walls namn och gärning vidare med förhoppningen att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.