Inspirerande matlagning med gröna godsaker

Insidan Artikeln publicerades
Förra veckan deltog Ystad kommuns kockar och måltidsbiträden i två gröna inspirationsdagar som bjöd på både teori och praktik.
Foto:Hannah Andersson
Förra veckan deltog Ystad kommuns kockar och måltidsbiträden i två gröna inspirationsdagar som bjöd på både teori och praktik.

Eleverna hade ännu inte börjat skolan efter jullovet när kockar och måltidsbiträden från Ystads kommuns skolrestauranger och förskolekök samlades för en inspirationsdag med fokus på grön mat i förra veckan.

Att det är matlagning på gång skvallrar de spännande dofterna som letar sig ut genom de öppna fönstren till Norreportskolans hemkunskapslokaler om.

För ett år sedan tog politikerna i Ystad kommun beslut om att det skulle serveras ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ varje dag på grundskolorna i kommunen och en gång i veckan på förskolorna. Beslutet är ett led i kommunens policy för hållbar mat som antagits.

– Vi började under våren med att erbjuda alla elever ett vegetariskt alternativ tre dagar i veckan och från höstterminen erbjuder vi det alla fem skoldagar i veckan, berättar Marie Balksäter, chef på kommunens kostenhet. Nu vill vi ta nästa steg genom att komma ifrån de färdiga bullarna och biffarna och laga ännu mer från grunden, på samma sätt som vi gör med den vanliga dagens rätt. Då behövs inspiration och kunskap vilket den här dagen med Isabel bjuder på.

Växande intresse

Isabel Brummer är receptkreatör, bloggare och inom en snar framtid även restauratör. Hon har utvecklat programmet "Grön mat i offentlig verksamhet" som riktar till de som erbjuder vegetariska och veganska måltider inom exempelvis förskola och skola.

– Dagens deltagare här i Ystad har redan mycket kunskap om vegetarisk matlagning med sig i bagaget, men min målsättning är att ge dem inspiration och förslag på nya maträtter som går snabbt att laga och passar budgeten, men framförallt är smakrika och färgglada, säger Isabel. Jag märker att kommunernas intresse för den gröna maten växer och har fått flera förfrågningar om att hålla den här typen av inspirationsdagar, vilket är jättekul.

Inspirationsdagen inleddes med en stor vegetarisk frukost, som följdes av ett teoripass innan deltagarna ställde sig i Norreportskolans hemkunskapskök för att provlaga en lång rad gröna rätter.

– När alla rätter är klara väntar kanske dagens viktigast uppgift, provsmakningen, säger Isabel med ett leende.

Text och bild: Hannah Andersson