Internationella kvinnodagen firas på Scala

Insidan Artikeln publicerades
Marie-Louise Wentzel är ordförande i FreeZonen, Kerstin Påhlsson är engagerad i både Soroptimisterna och FreeZonen och Susanna Udvardi är verksamhetschef för FreeZonen som är initiativtagare till firandet av Internationella kvinnodagen på Scalabiografen i Ystad.
Foto:Hannah Andersson
Marie-Louise Wentzel är ordförande i FreeZonen, Kerstin Påhlsson är engagerad i både Soroptimisterna och FreeZonen och Susanna Udvardi är verksamhetschef för FreeZonen som är initiativtagare till firandet av Internationella kvinnodagen på Scalabiografen i Ystad.

På lördag firar FreeZonen, Soroptimisterna, Inner Wheel, Sydöstra Skånes Zontaklubb samt Hem och Samhälle Internationella kvinnodagen tillsammans på Scalabiografen i Ystad.

ÖM träffade Marie-Louise Wentzel, ordförande i FreeZonen, brottsoffer- och kvinnojouren i sydöstra Skåne och ordförande i FN-förbundet Ystad-Österlen, Kerstin Påhlsson, engagerad i Soroptimisterna och FreeZonen, samt Susanna Udvardi, verksamhetschef för FreeZonen för att få veta mer om evenemanget.

Hur kommer det sig att ni firar Internationella kvinnodagen för fjärde året på Scala i Ystad?

– Vi kvinnor utgör 51,3 % av jordens befolkning, säger Marie-Louise Wentzel. Vi tycker att vi ska ha en representation som motsvarar den siffran och är beredda att kämpa för det. Vi borde redan ha nått så långt att vi inte skulle behöva uppmärksamma kvinnor med en särskild dag, men så ser det tyvärr inte ut. Det behöver även slås ett slag för solidariteten kvinnor emellan, för vi stöttar inte alltid varandra. Med dagen på Scala vill vi lyfta fram förebilder.

– Kvinnorna som är engagerade i de arrangerande föreningarna är föredömen som tar av sin tid för att göra något för andra, fortsätter Susanna och berättar att FreeZonen har funnits i 26 år. Förra året hörde 375 personer av sig till oss vilket visar hur viktigt vårt arbete är. Vi har nyligen startat upp en tjejjour. Jouren vänder sig till tjejer i åldern 16-20 år som behöver någon att prata med och förra veckan ägde vår första tjejkväll rum.

Vad kommer Internationella kvinnodagen på Scala att bjuda på?

– Vi inleder med en tyst minut för Kim Wall. En stark kvinna som tog sitt ansvar och verkligen är en förebild, säger Marie-Louise. Det känns även viktigt eftersom vi jobbar med kvinnor som ibland möter samma öde som Kim och faller offer för mäns våld.

– Efter den tysta minuten välkomnar Marie-Louise och sedan tar Monica Sjögren-Nordgren vid, berättar Kerstin. Monica bor idag i Karlstad men hon jobbade som komminister här i Ystad för några år sedan. Monica har engagerat sig i Maria Magdalena, genom att bland annat skriva en bok om henne, och hon kommer att dela med sig av sina kunskaper i en föreläsning.

– Efter föreläsningen kommer Kerstin att bjuda på sång och sedan följer fika och auktion, fortsätter Susanna att berätta.

Årets auktion förrättas på plats på Scala och det är konstverk av Madeleine Pyk, Hasse Karlsson, Ulf Lundell och Ann-Margrete Clarén som kommer att auktioneras ut. Till fikat kommer Café Dianas Dolly Parton-bakelser att finnas till försäljning.

– Vi avslutar firandet med att visa Hidden figures. En film om de tre kvinnliga matematikerna som gjorde viktiga beräkningar för NASAs rymdprogram under början av 1960-talet.

Förmiddagens program är öppet för allmänheten men filmvisningen är endast för de arrangerande föreningarnas medlemmar. Det går dock utmärkt att bli medlem på plats på Scala.

Text och bild: Hannah Andersson

Fakta

Internationella kvinnodagen på Scala

Lördagen den 10 mars klockan 11-15.

11.00: Marie-Louise Wentzel inleder.

11.10: Monica Sjögren-Nordgren föreläser om Maria Magdalena.

11.40: Kerstin Påhlsson sjunger.

11.50: Auktion och fika.

13.00 Filmvisning för medlemmar, Hidden figures.