Iskall start på det nya året

Ystad Artikeln publicerades
Nyårsdoppet 2019 är det 14:e som föreningen Ystads Kallbadhus arrangerar.
Nyårsdoppet 2019 är det 14:e som föreningen Ystads Kallbadhus arrangerar.

Nu är det snart dags att rota fram den leopardmönstrade bikinin eller dina ljusblå speedos. Det drar nämligen ihop sig till nyårsdoppet i Ystad.

2019 års dopp är det 14:e som Ystads Kallbadhus arrangerar och doppet är enligt föreningen det största av sitt slag i Sverige. I år var det 153 hugade som trotsade de kalla vågorna och den isande vinden, en liten ökning mot föregående år då det var 130 badande.

– Det var fem plusgrader i vattnet och sex i luften. Åskådarantalet låg på omkring 1000 personer, säger Lars-Christer Karlsson, vice ordförande i Ystads Kallbadhus.

Han berättar att föreningen i år hade tema hattparad och alla tänkbara kreationer syntes på deltagarna. Från hjälmar till egentillverkade tyrolerhattar. Bästa hatt utsågs av Christina Landgren från Bäckströms Hattar och lycklig vinnare blev Kristina Landeström. Något speciellt tema för 2019 års dopp blir det inte.

– I år var det lite platsbrist i bastuvagnarna där deltagarna värmde upp, berättar Lars-Christer Karlsson, men stämningen var trots det positiv och kompenserades med utökat antal badtunnor med nästan 40-gradigt vatten.

De som inte fick plats i bastuvagnarna eller de uppvärmda badtunnorna sökte värme från den öppna elden på stranden.
De som inte fick plats i bastuvagnarna eller de uppvärmda badtunnorna sökte värme från den öppna elden på stranden.

Ytterligare stämningshöjare var Kola Nilsson och Patrik Andersson i Fudge som underhöll innan doppet. De återvänder även till 2019 års dopp. Likaså blir det dopptal, som den här gången hålls av Mellofantasten William Schmatz.

Efter talet blåser tornväktaren Roland Borg till bad, cirka klockan 15.

Nyårsdoppet 2019

13.00 – Omklädning i uppvärmda tält. Uppvärmning i bastu och badtunnor. Öppen eld på stranden.

13.00 – Södra kompaniet säljer nygrillade korvar.

14.15 – Fudge (Kola Nilsson och Pontus Andersson) underhåller på scenen.

14.50 – Dopptal av mellofantasten William Schmatz.

15.00 – Tornväktaren Roland Borg blåser till dopp.

Entré