”Jag tror på min macka”

Ystad Artikeln publicerades

Den nionde november gör Erica Andersson från Ystad upp med sju andra finalister i Mack-SM om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan. Det återstår att se om hennes skapelse ”Gimmechurri!” sopar mattan med konkurrenterna.

Koriander är en av de bärande smakerna i Erica Anderssons tävlingsbidrag ”Gimmechurri!” .
Foto: Studio CA
Koriander är en av de bärande smakerna i Erica Anderssons tävlingsbidrag ”Gimmechurri!” .

Högt tempo och en fingertoppskänsla för goda smakkombinationer krävs för att plocka hem segern i Mack-SM, som hålls på Sthlm Food & Wine den nionde november med branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangör.

Erica Andersson, som driver Möllers café i Ystad, är en av de åtta finalisterna och siktar på att nå högre än fjolårets fjärdeplacering.

Det egna mackintresset ökade efter att Erica Andersson gift sig med en bagare.
Foto: Studio CA
Det egna mackintresset ökade efter att Erica Andersson gift sig med en bagare.

Varför vill du vara med och tävla?

– Det är utvecklande och sjukt roligt att utmana sig själv. Före förra årets Mack-SM hade jag aldrig tävlat, men det gav blodad tand. Det gav en rejäl endorfinkick.

Hur går tävlingen till?

– Vi har 45 minuter på oss att göra 20 likadana mackor. Vi måste göra allt själva och det enda vi får ha färdigt när vi kommer dit är brödet. Allt annat ska göras från scratch. Så om du till exempel ska använda majonnäs måste du slå den på plats. I snitt har man ungefär två minuter på sig per macka.

Berätta om ditt tävlingsbidrag ”Gimmechurri!”.

– Tankarna på den har snurrat ända sedan efter förra årets tävling. Jag tycker om annorlunda smaker och vill inte vara som alla andra. Så i år har jag valt att ha mycket koriander. Själva grunden är ett stenugnsbakat surdegsbröd med rucola och västerbottenost i. Det som så många andra har ovanpå brödet har jag bakat in i degen. Sedan har jag lagt på en örtkräm, en mangosalsa med chili och whisky samt en rosastekt plankstek. Ovanpå det har jag chimichurri. Därav namnet ”Gimmechurri!”.

Hur bedömer du dina chanser?

– Konkurrensen är jättehård, men jag tror på min macka. Jag har roliga saker i brödet och rena och enkla smaker. Dessutom har den ett vackert utseende.

Vad skulle en seger betyda?

– Jättemycket! Jag skulle känna mig stolt och få en bekräftelse på att jag är duktig.

Finns det någon möjlighet för Österlenborna att få smaka ”Gimmechurri!”?

– Absolut. Jag försöker ha den på kaféet på fredagar och lördagar. Sedan gör jag den också på beställning om man ringer en eller två dagar i förväg.

Är du själv en stor mackätare?

– Jag har alltid ätit mackor och alltid älskat mat överlag. Sedan jag gifte mig med en bagare har mackor blivit extremt intressant. Det är roligt att testa nya sorters bröd och lägga på olika pålägg, att göra ovanliga kombinationer av saker som man ändå har hemma.

Hur ska man tänka när man komponerar sin macka?

– Man kan ha allt på en macka. Bara öppna kylskåpet och låt fantasin flöda. Var inte rädd för att testa konstiga saker och olika kombinationer som du kanske inte tror ska fungera, till exempel sallad i själva brödet som jag har den här gången.