Jätteäpple slöt cirkeln på Kiviks Hotell

Insidan Artikeln publicerades
Ett gigantiskt handgjort äpple som väger 1850 kilo är årets konstverk.
Foto:Louise Lind
Ett gigantiskt handgjort äpple som väger 1850 kilo är årets konstverk.

Igår anordnade Ove och Lisbeth Linde sin åttonde invigning på Kiviks Hotell sedan de tog över år 2007. Sedan dess har bland annat Lars Borins verk i brons och Bertil Valliens konstverk i glas invigts. Förra året förankrades det nyaste konstverket: en kätting från 1980 av Ljusne Kätting. I år slöts cirkeln med ett 1850 kilo tungt handgjort granitäpple av litauiske skulptören Stasys Juraska. Björn Ranelid var på plats vid invigningen.

Ägare Ove Linde hälsade alla välkomna till en regnig avtäckning på Kiviks Hotell Konferens och Spa.

– Idag håller vi den åttonde invigningen och vi har haft blå himmel varje år, sa han med ett skratt och konstaterade att man i år inte hade samma tur.

– Cirkeln sluts med det vi kommer att inviga idag, det kommer ni strax få se, fortsatte Ove och lämnade över ordet till Björn Ranelid, som stod för avtäckningen.

Ranelid höll ett muntert tal och bjöd även på en trudelutt, något som fick en blöt publik att hålla humöret uppe. Han pratade om Kivik, om kärlek och om sin eviga önskan att lära.

– Jag är en kronisk och obotlig lärjunge. Jag har allt kvar att lära mig och jag ska vara nyfiken tills jag dör.

Några "Herrrrrregud" levererade författaren självfallet också innan det var dags att avtäcka årets konstverk: ett handgjort äpple av litauiske skulptören Stasys Juraska. Konstverket "Höstäpple" är gjort i röd Vångagranit och väger 1850 kilo. Äpplet ska symbolisera de äpplen som nu växer på träden som planterades då trädgården anlades på Kiviks Hotell.

Text och bild: Louise Lind