”Jazz under stjärnorna” i ny regi

Insidan Artikeln publicerades
”Jazz under stjärnorna” i Brantevik är mycket populärt och har mellan 4 000 och 6 000 besökare per säsong. Nu tar Branteviks IF över ansvaret för arrangemanget på egen hand. Bild: Mark Hanlon
Foto:Mark Hanlon
”Jazz under stjärnorna” i Brantevik är mycket populärt och har mellan 4 000 och 6 000 besökare per säsong. Nu tar Branteviks IF över ansvaret för arrangemanget på egen hand. Bild: Mark Hanlon

Branteviks IF har alltid haft mer än ett finger med i spelet i byns väletablerade sommarsatsning ”Jazz under stjärnorna”, men från och med i år tar föreningen över hela ansvaret för arrangemanget. Målet är att fortsätta bredda det musikaliska innehållet.

Med starkt lysande stjärnor på både himlavalvet och scenen har ”Jazz under stjärnorna” verkligen gjort skäl för sitt namn under de snart 30 år som har gått sedan starten.

De huvudansvariga arrangörerna har skiftat genom åren. Nisse Landgren och Beatrice Järås har länge hållit i trådarna, men nu har de klivit åt sidan.

– Nisse har fått alltfler uppdrag utomlands och Beatrice har sina teaterengagemang och båda kände att ”Jazz under stjärnorna” gjorde för mycket intrång på deras egna karriärer. Vi förstod det och skildes åt i största samförstånd. De har lovat att finnas kvar i bakgrunden och hjälpa oss med artistkontakter och råd, säger Leif Abrahamsson, kassör i Branteviks IF.

Från början var tanken att försöka hitta ersättare för Nisse Landgren och Beatrice Järås och kontakter togs med några tilltänkta personer, men till slut bestämde sig Branteviks IF:s medlemmar för att tills vidare ta över rodret själva.

Föreningen har alltid varit väldigt delaktig både inför och under ”Jazz under stjärnorna”, men att vara ensam arrangör är en ny roll.

– Det kom lite plötsligt, så vi försöker lotsa oss fram på olika sätt. Nu måste fler i föreningen bli engagerade i det här. Vid årsmötet ska vi välja en jazzkommitté och den behöver bli mycket fylligare än tidigare. För att ersätta Nisse och Beatrice och klara av alla uppgifter behöver vi vara nästan tio amatörer fler än i dag, säger Leif Abrahamsson, som själv har varit engagerad i åtta år vid det här laget.

Jazzen löper fortfarande som en röd tråd genom sommarens konserter – om inte huvudartisten spelar jazz brukar förbandet göra det – men under de senaste åren har den inte varit allenarådande. Målet för Branteviks IF är att ytterligare försöka bredda det musikaliska innehållet.

Årets program startar den fjärde juli och fortsätter sedan varje onsdag till och med den första augusti. Artistuppbådet är imponerande. Sonja Aldén, Dan Hylander, Mikael Wiehe, Gunhild Carling, Cajsa Stina Åkerström, Jack Vreeswijk, Pernilla Andersson och Janne Schaffer kommer alla att äntra scenen. Därtill kommer en lång rad lokalt förankrade artister som förband.

Text: Johan Bentzel