Jazzfestivalen når ut på Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Både Kenny Barron och Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist bjöd på korta framträdanden vid jazzfestivalens presskonferens, men bara den senare medverkar under årets festival. Svempa leder årets nattliga jamsessions på Marinan i Ystad.
Foto:Johan Bentzel
Både Kenny Barron och Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist bjöd på korta framträdanden vid jazzfestivalens presskonferens, men bara den senare medverkar under årets festival. Svempa leder årets nattliga jamsessions på Marinan i Ystad.

Ystad Sweden Jazz Festival sparar inte på krutet. I dagarna fem fylls staden av jazzens storheter. Men även Österlen får sitt, däribland en spektakulär gryningskonsert vid Ales stenar.

Presskonferensen där jazzfestivalen presenterar sitt program brukar vara en begivenhet i sig själv. I år är inget undantag. Samlade vid kafébord uppe på Ystads teaters scen bjuds besökarna på såväl kaffe och tilltugg som exklusiva framträdanden av pianisterna Kenny Barron och Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist.

Den förre råkar bara vara i stan för en konsert och kommer inte att delta vid året festival. Svempa ska däremot leda jazzfestivalens tre nattliga jamsessions på Marinan.

Att jazzfestivalen, som är inne på sin nionde upplaga, har satt Ystad på musikkartan råder det inga tvivel om, betonar Martin Martinsson, vd på Musik i Syd, som är medarrangör även i år.

– Det är en festival som betyder mycket för den här delen av landet och som har nått långt utanför regionens gränser. Därför är det självklart för Musik i Syd att vara med, säger han.

Som vanligt har Jan Lundgren, världskänd pianist och festivalens artistansvarige, satt samman ett digert program. Utöver att medverka själv vid två konserter har han lockat både inhemska och internationella storheter till Ystad under festivaldagarna den 1–5 augusti.

För den som kan sin jazz kryllar festivalen av kända artister, både unga löften och välrenommerade legender samt, förstås, artister på den absoluta toppen av sina karriärer.

Youn Sun Nah, som är en av världens för närvarande största jazzartister och som besökte festivalen redan 2010 och 2011, återvänder med sin kvintett i år. Årets Guest of Honour är Monty Alexander, medan Mårten Lundgren har utsetts till festivaltornväktare och blåser in hela evenemanget från Mariakyrkans torn på invigningskvällen.

Men även den som inte är så bevandrad inom jazzen kan säkert hitta en hel del bekanta namn i programmet. Vad sägs till exempel om världens sannolikt största vokalgrupp The Manhattan Transfer?

– Ett av våra mål är att visa på den bredd som finns inom jazzen. Jazzen är långt ifrån död, den luktar inte ens, utan är i allra högsta grad levande, säger Jan Lundgren.

Det blir konserter på totalt 13 scener, från stora Ystad Arena till lilla Hos Morten Café. Simrishamn blir dock utan gästspel i år.

Österlen är ändå med på ett hörn, med tre konserter på Solhällan i Löderup (Goran Kajfes Tropiques, Anna-Mia Barwe och Filip Jers med Monday Night Big Band) samt med årets – och möjligen tidernas – mäktigaste konsertupplevelse: en gryningskonsert med Nils Petter Molvær.

– Det blir en av de mest unika grejor som har gjorts någonstans. Det blir konsert i soluppgången klockan 5.20 vid Ales stenar, säger Jan Lundgren.

Årets festivalaffisch är skapad av konstnären Angelica Wiik, och årets ambassadörer är formgivaren Efva Attling och manusförfattaren Camilla Ahlgren. Den senare har bland annat tv-serien Bron på meritlistan.

– Vi brukar hämta våra ambassadörer från icke jazzhåll. Det har viss betydelse, eftersom vi vill nå ut brett och sprida jazzen till grupper som annars kanske aldrig skulle gå på en jazzkonsert, säger Jan Lundgren.

Det fullständiga programmet finns på jazzfestivalens hemsida. Biljettförsäljningen är redan i full gång.