Jimmy för fisktraditionen vidare i Kåseberga hamn

Insidan Artikeln publicerades
Foto:Louise Lind

Redan som ung visste Jimmy Ahl utan tvekan vad han ville göra med sitt liv. Han ville driva familjeföretaget Kåseberga Fisk vidare in i framtiden, men samtidigt bevara den urgamla konsten att röka fisk. Det här är fjärde delen av vår artikelserie I föräldrars fotspår.

Jimmy kommer från en familj där man sysslat med fisk i många generationer. Hans farfar var ute på sjön i princip hela sitt liv, medan pappa Leif "Lua" Ahl fick avbryta yrket som fiskare i förtid.

– Han blev så fruktansvärt sjösjuk, och det gick inte över. Så han slutade fiska och startade så småningom rökeri i hamnen istället ihop med farfar, säger Jimmy och konstaterar att den blygsamma byggnaden som döptes till Ahls Fisk var starten på företaget som expanderat flera gånger och blivit en stor verksamhet med flera ben att stå på.

Rökeriet startades 1968 och året därpå föddes Jimmy. Man kan knappast födas in i ett företag mer än så. Under hela sin uppväxt kunde han följa sin pappa Leifs arbete med företaget. Han var en sann entreprenör och Kåseberga Fisk AB, som det senare döptes till, växte sig allt större för varje år som gick.

  – Farsan hade många roliga idéer. Han tog hit sådant som inte fanns tidigare och har provat på enormt mycket grejer här.

  Valde att stanna kvar

  När Jimmy började bli äldre och strax skulle gå ut nionde klass visste han vad han ville bli när han blev stor. Det hade han egentligen vetat sedan barnsben, berättar han, och har aldrig känt sig tvingad att ta över. Tvärt om, faktiskt.

  – Farsan ville att jag skulle prova på något annat först. Men det ville inte jag. Så jag stannade och det har jag inte ångrat även om jag säger likadant till min son Sebastian som också jobbar hos mig idag. Jag vill att han provar annat innan han bestämmer sig.

  Länge drev Jimmy och Leif företaget tillsammans. De byggde ut och utvecklade själva innehållet i verksamheten mycket.

  – Vi hade rökeri och butik först, och 1990 bestämde vi oss för att köpa ett stekbord och sälja sill- ål och laxmackor. Vi räknade med att sälja kanske fjorton om dagen. Som tur är köpte vi ett större bord och det visade sig att inte ens det räckte, säger Jimmy med ett hjärtligt skratt.

  Restaurangdelen av företaget utvecklades därefter i snabb takt. År 2012 tog Jimmy över företaget, efter att ha återhämtat sig från en allvarlig olycka där han bröt nacken.

  – Efter att jag frisknat till så blev jag kvar på kontoret och Sebastian fortsatte i produktionen. Då lämnade pappa över helt till mig.

  Bevara traditionen men tänka nytt

  Idag består Kåseberga Fisk av rökeri, catering, butik och restaurang och försäljning till butiker runt om i Skåne. För Jimmy och hans personal är det viktigt att bevara den gamla traditionen att varm- och kallröka fisk med alspån och alved, samtidigt som man tänker i nya banor. Verksamhetens senaste tillskott är en tillbyggnad av den så kallade Ahls Brygga, en inne- och uteservering som ligger mitt emot butiken, precis invid havet.

  – Det byggde vi i två etapper, det var en stor satsning. Först byggde vi kök, uterum och trädäck och förra året gjorde vi klart genom att bygga en extra brygga med tak till gästerna. Nu kan man sitta var man vill; i backen på väg upp mot Ales Stenar, inne i vår serveringslokal, i uterummet och på bryggan med eller utan tak. Det har blivit så mycket bättre både för gäster och för personal.

  Och på tal om personal. Efter en snabb presentation av Jimmys anställda inser man snart att det här är ett renodlat familjeföretag. På plats som hantverkare, kontorspersonal och produktionsarbetare finns flera stycken i släkten Ahl. Bland andra finns Jimmys styvdotter Joneta på kontoret och sonen Sebastian i produktionen. Även han är fast besluten om att gå i pappas fotspår.

  – Absolut, jag gillar det. Det är en underbar konst, det vi gör här med rökning, sillinläggning och god lagad mat. Och är här fantastisk personal, säger Sebastian som började arbeta på Kåseberga Fisk som 16-åring, precis som pappa Jimmy.

  Spännande framtid

  Att ta över familjeföretaget har inneburit mycket grubbel och funderingar, men också glädje.

  – Jag har faktiskt lyckats öka resultatet år efter år och det är glädjande, konstaterar Jimmy. Det är hela tiden en balansgång mellan att behålla det gamla och genuina samtidigt som man vill gå vidare.

  På frågan var han ser företaget om tio år, svara Jimmy eftertänksamt:

  – Nu kan vi nog inte göra mer när det gäller storleken, vi har helt enkelt inte mer plats. Men jag tror att vi kan utveckla försäljningen till butiker. En dröm är också att bygga en lång brygga ut i vattnet med uteservering.

  Om Jimmy Ahl

  Ålder: 48 år

  Bor: i Kåseberga

  Uppvuxen: Kåseberga

  Familj: sambon Gunilla Belfrage, sonen Sebastian, styvdöttrarna Joneta och Nathalie Belfrage

  Gör: äger och driver Kåseberga Fisk.

  Favoritfiskrätt: sillamacka. Äter minst en om dagen just nu!

  Drömresmål: Skottland

  Gör helst på fritiden: har ingen fritid... köpte en motorcykel för ett par år sedan, men den körs bara till besiktningen en gång om året.

  Text och bild: Louise Lind