Jubilerande bassänghäng lockade eliten

Insidan Artikeln publicerades
Ystads Simsällskap bildades 1908 och firar i år 110-årsjubileum. Den 28 april gick starten för klubbens femtionde Korsvirkessim.
Foto:Hannah Andersson
Ystads Simsällskap bildades 1908 och firar i år 110-årsjubileum. Den 28 april gick starten för klubbens femtionde Korsvirkessim.

Ystads Simsällskap, Ystads största idrottsförening med cirka 850 medlemmar, firar i år 110-årsjubileum. Helgen den 28-29 april ägde den årligen återkommande, och bland landets simmare högt ansedda, tävlingen YSS Korsvirkessim rum. I bassängen visade såväl lokala stjärnskott som landets bästa simmare vad de gick för.

Insimmet inför finalerna har just startat men chefstränare Malin Strömberg och verksamhetsansvarig och tillika tävlingsledare Roland Olsson avsätter en stund för att berätta om klubben som deras hjärtan klappar hårt för. På frågan om vad det allra bästa med Ystads Simsällskap är, är de rörande överens.

– Den starka familjära känslan! Även när våra simmare avslutat sin tävlingskarriär stannar många av dem kvar som ledare i klubben, berättar Malin.

Malin är inte bara Ystads Simsällskaps chefstränare, hon är också en av klubbens mest framgångsrika simmare genom tiderna. Hon startade OS 1992 samt EM 1992, -93 och -94.

  – Men jag var i gott sällskap. Vi var många duktiga simmare på 90-talet, säger Malin ödmjukt och nämner bland andra Veronika Svensson och Fredrik Lundin. En annan duktig simmare som är fostrad i Ystads Simsällskap och startat i OS och är Mikael Örn.

  – Men även om tävlingssimmet är en stor och viktig del av klubben så är breddverksamheten lika viktig, poängterar Malin. Vi har en populär simskola och det är de som tar sina första simtag där som är framtidens tävlingssimmare.

  Femtio funktionärer

  Klockan slår tre på eftermiddagen och det har blivit dags för finalerna att starta. Efter inmarsch och presentation slänger sig de första simmarna i vattnet. Sedan följer de olika klasserna snabbt efter varandra. Tävlingen flyter på lika smidigt som simmarna i bassängen. Det märks att det en erfaren tävlingsledning som håller i trådarna och att de skickliga funktionärerna vet sina uppgifter väl.

  – Under hela tävlingshelgen är det totalt omkring femtio funktionärer som jobbar för att allt ska flyta, berättar Roland. Utan dem hade vi stått oss slätt.

  Även om tävlingen är inne på sitt femtionde år så går inget på slentrian.

  – Vi jobbar ständigt för att utveckla tävlingen och strävar efter att hela tiden ligga i fram framkant, säger Roland.

  Ystads Simsällskaps Korsvirkessim är en tävling med gott rykte bland landets simmare.

  – De vet att tävlingen håller hög kvalitet och kommer gärna hit. Men det är inte därför vi kämpar för att göra tävlingen så bra som möjligt, det gör vi för våra egna simmare, poängterar Malin. Alla simmare når inte toppen och många kommer aldrig att starta ett mästerskap, men genom den här tävlingen får de ändå möta de stora simmarna på riktigt.

  Tävlingen gästas frekvent av landslagssimmare.

  – I år tävlar 7 av de 18 landslagssimmarna som är EM-klara här i helgen, berättar Malin. Det är speciellt för våra simmare att få möta sina förebilder i hemmaarenan. I år ser vi lite yngre landslagssimmare som Björn Seeliger, Robin Hanson och Sara Junevik i startfältet vilket är särskilt kul för klubbens ungdomar, eftersom de har lättare att relatera till dem.

  Direktsänd webb-tv

  På årets 50-årsjubilerande Korsvirkessim möttes simmare och publik av flera nyheter.

  – Vi har satsat på att sända tävlingen på webb-tv för att nå ut till fler och har även satt upp en storbildsskärm på plats i arenan, beskriver Roland och berättar att Ystads Simsällskaps app är en annan teknisk nyhet.

  Hur ser ni på framtiden för Korsvirkessimmet?

  – Tävlingsmässigt har vi ett bra koncept som vi inte har för avsikt att ändra på men det finns alltid möjlighet att höja ribban på andra sätt, svarar Roland. Det hade varit häftigt om vårt Korsvirkessim kunde bli en EM-kvaltävling, avslutar Malin.

  Text och bild: Hannah Andersson