Jubileumsbok om Skåneleden

Simrishamn Artikeln publicerades
Författaren och journalisten Caroline Alesmark är tillsammans med naturvägledaren Kenneth Joelsson aktuell med boken  som ges ut med anledning av Skåneledens 40-årsjubileum.
Foto: Fredrik Ekblad
Författaren och journalisten Caroline Alesmark är tillsammans med naturvägledaren Kenneth Joelsson aktuell med boken som ges ut med anledning av Skåneledens 40-årsjubileum.

I år fyller Skåneleden 40 år och det firas med boken Vandringar på Skåneleden som är skriven av författaren och journalisten Caroline Alesmark tillsammans med naturvägledaren Kenneth Joelsson.

Boken innehåller praktiska tips, fakta och rutter, där man bland annat kan hitta vandringar som kan kombineras med matupplevelser, viltskådning eller vandringsleder optimerade för barn eller varför inte hundar.

– Vi ville skriva en bok för vandrare, unga som gamla, som vill upptäcka Skånes vackra landskap till fots, säger Caroline Alesmark, som tidigare gett ut boken Gåtfulla Skåne. Tillsammans med Kenneth Joelsson har hon även skrivit guideboken Vandra Skåneleden och appen Vandra i Skåne.

Vandringar på Skåneleden är mer en bok om vandring än en beskrivning av de olika etapperna. Den innehåller olika teman, som att vandra med barn, vandra med hund, vandra mellan slott och vandring som återhämtning, för att nämna några.

Caroline som har rötterna på Österlen och är uppväxt i Rörum känner såklart lite extra för Österlenleden, som är en del av Skåneleden.

– Hela sträckan från Kivik till Andrarum är helt fantastisk och kantad av trevliga ställen där man dessutom kan äta gott. Vi beskriver det i kapitlet Matvandring.

Ett annat område i Skåne som fascinerar henne är landskapet nordväst om Brösarp, runt Hörröd och Rebbetuaröd.

– Det är så folktomt och ödsligt. Det påminner lite om Småland och skiljer sig från andra sträckor på Skåneleden.

Vandringar på Skåneleden kommer ut den 19 oktober.

Boken som ges ut på bokförlaget Roos & Tegnér släpps den 19 oktober.
Boken som ges ut på bokförlaget Roos & Tegnér släpps den 19 oktober.