Julaftonens nördigaste tradition äger rum i Borrby

Simrishamn Artikeln publicerades
Nacka-vänner och fotbollsnördar firar som vanligt jul på idrottsplatsen i Borrby vid Nackastatyn.
Foto: Moa Dahlin
Nacka-vänner och fotbollsnördar firar som vanligt jul på idrottsplatsen i Borrby vid Nackastatyn.

För Hammarbyare, Nackavänner och fotbollsfantaster i allmänhet är Nackastatyn vid Borresvalls IP i Borrby en populär samlingspunkt. Varje julafton träffas de för att hedra minnet av fotbollslegenden Lennart ”Nacka" Skoglund och för att önska varandra god jul innan man går hem till Kalle Anka och övrigt julfirande.

Samma sak sker vid den andra Nackastatyn, som står där Brännerigatan möter Katarina Bangata på Söder i Stockholm. Där håller Stefan Magnusson sitt traditionella tal om en av svensk fotbolls största lirare, ett tal som samtidigt läses upp vid statyn i Borrby. Och precis som i Stockholm bjuds deltagarna i Borrby på glögg och pepparkakor och dessutom en kort film från den uppvisningsmatch som Nacka lirade på Borrby IP för snart 60 år sedan och som är huvudanledningen till att det finns en staty över honom även här.

Det var Ulf Andersson, inbiten bajensupporter och äldre bror till förbundskapten Janne Andersson, konstnären Rickard Andersson och Borrby IF som tog initiativ till Nackastatyn som uppfördes 2010. Julaftonsfirandet vid statyn startades av Joachim Orrenius 2012.

– Det är en lokal, lite gullig tradition. Nacka föddes ju på julafton så det är därför vi träffas då, säger Ulf Andersson, som i år kommer hålla Stefan Magnussons tal.

– Det brukar vara Jocke som håller talet, men han är bortrest i år.

Samling sker halv tolv och då serveras glögg och pepparkakor i Borrby IF:s klubbhus. Då visas också en film från uppvisningsmatchen i juni 1960 mellan Österlenkombinationen och det brasilianska laget Flumense, förstärkta med Nacka. Klockan 12 är det samling vid Nacka Skoglunds staty då talet läses upp.

– Vi brukar bli mellan 50 och 100 personer. Några av gubbarna som var med i Österlenkombinationen brukar också dyka upp och berätta om sina minnen från matchen, det är väldigt trevligt, säger Ulf Andersson.

Under de senaste åtta åren har det österlenska klimatet slitit hårt på Nackastatyn, som är tillverkad av gammal fartygsplåt.

– Statyn är ihålig och fuktig luft har smugit sig in, både här och där. I somras fick den en uppfräschning. Vi har gjort en ytlig tvätt och slipat statyn, sedan målade vi på ny färg, berättar Ulf.

Lennart
Foto: Len Waernberg
Lennart "Nacka" Skoglund (1929-1975), fotbollspelare i Hammarby, AIK (1950) och landslaget. 1950 blev han proffs i italienska Inter. I Italien kallades han den "vajande majskolven".

Ett annat uppskattat inslag under julfirandet vid Nackastatyn är en fotbollsmatch mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF:s oldboys, men den ställs in i år.

– Borrby brukar alltid vinna, men de lämnade walkover i år, så Bajen Fans kanske äntligen har fått en vinst? Eller så är det walkover åt båda hållen, säger Ulf och skrattar.

Julaftonsfirandet vid Nackas staty på Österlen arrangeras i samarbete mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF och stöds av Ronnie Hellström som är evenemangets officiella ambassadör.