Julen kommer till ­­Torget i Tomelilla

Tomelilla Artikeln publicerades
Företagarna i Tomelilla nysatsar, med Therese Bengtsson och Morgan Malmberg i täten, på julskyltningen i byn.
Foto: Hannah Andersson
Företagarna i Tomelilla nysatsar, med Therese Bengtsson och Morgan Malmberg i täten, på julskyltningen i byn.

Företagarna i Tomelilla nysatsar, med Morgan Malmberg och Therese Bengtsson i täten, på julskyltningen i byn. Adventssöndagen den 1 december klockan 15.00-18.00 bjuder de in till julmarknad på Torget.

När decembermörkret sänker sig över Torget i Tomelilla slår utställarna upp sina marknadsstånd och centrumbutikerna håller öppet.

– Vi driver båda två verksamhet i byn och vill dra vårt strå till stacken för att göra byn levande. Tomelillaborna ska inte behöva köra till Ystad för att gå på julskyltning, säger Therese Bengtsson som äger frisörsalongen L.U.G.G och är styrelseledamot i Företagarna.

– Julskyltning i Tomelilla har det varit även tidigare år, men i lite mindre skala. I år vill vi nysatsa på arrangemanget, i samma anda som vi gjort med Tomelilladagen säger Therese.

Tomelilladagen äger rum i slutet av maj månad och årets evenemang blev både uppskattat och välbesökt.

– På bara två år har evenemanget växt sig stort, konstaterar Morgan Malmberg som driver Torget 6 och sitter i Företagarnas styrelse. Vi fick väldigt bra respons från både besökare och utställare vilket är jättekul.

Duons förhoppning är att julskyltningen ska få en liknande utveckling och växa för varje år.

På söndag är det alltså dags att bege sig till Torget i Tomelilla.

– Vi vill skapa en samlingspunkt på det julpyntade Torget genom att bjuda in till marknad där mellan klockan 15.00-18.00. Och vi har uppmanat de kringliggande butikerna att hålla öppet samma tid, berättar Therese.

– 20-25 utställare kommer att finnas på plats, allt från privatpersoner som säljer hantverk, till gårdsbutiker, berättar Morgan. Vi började med planeringsarbetet inför årets julskyltning i september, vilket vi snabbt förstod var i senaste laget eftersom många av de tillfrågade redan var uppbokade på annat håll. Men vår förhoppning är att få med fler på tåget till nästa år.

Luciakandidaterna kommer enligt tradition att presenteras på Torget, både klockan 16.00 och klockan 18.00.

– Luciakomittéen, med Annika Nilsson i spetsen, har lyckats locka sju kandidater till årets luciatåg, berättar Therese. På söndag kommer tjejerna att stylas av L.U.G.G innan det är dags för presentationen på Torget. Röstningen avslutas den 2 december klockan 18 och den 6 december börjar de lussa på företag och äldreboenden. På Luciadagen den 13 december gör de flera framträdanden för allmänheten.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Först är det alltså dags för söndagens julskyltning.

– Vi hoppas att många kommer till Torget. Det blir ponnyridning, julgransförsäljning och självklart kommer även Tomten att vara på plats för att ta emot barnens önskelistor, lovar Morgan.