Jullovslediga skapade med marmoreringsmagi

Insidan Artikeln publicerades
Intresset var stort för Tjörnedala konsthalls workshop där jullovslediga barn fick prova på att marmorera papper.
Foto:Hannah Andersson
Intresset var stort för Tjörnedala konsthalls workshop där jullovslediga barn fick prova på att marmorera papper.

Jullovet börjar gå mot sitt slut men än är det några dagar kvar när ÖM besöker Tjörnedala konsthall i Baskemölla där skollediga barn får prova på den urgamla konstarten marmorering av papper.

Det är tapetklister som är den hemliga ingrediensen som gör att färgerna flyter på ytan. Ett snabbt dopp av pappret i färgbadet och du har skapat ett konstverk. ÖM besöker workshopen när bara lite mer än en timme gått men redan är tvättlinor och i princip all ledig golvyta täckt med marmorerade papper.

– Det är jättekul att göra, konstaterar Knut Germeraad Forsberg och Svante Fagerström, båda 11 år.

Edla Kristensson, 13 år, håller med killarna.

– Jag har marmorerat hemma en gång tidigare. Det är jättekul att prova sig fram med färgerna, säger Edla och berättar att hon älskar att skapa. Jag pysslar varje dag där hemma.

När papperna har torkat viker barnen askar, kuvert och binder små anteckningsböcker med dem.

Satsning på konstpedagogik

Konsthallens verksamhetschef Susanne Lindblad berättar att ambitionen är att erbjuda någon typ av workshop varje skollov. Sedan 2015 har man satsat extra på den barnpedagogiska verksamheten.

– Barnen är framtiden och det är kul att få lov att väcka ett kulturintresse hos dem. Dessutom känns det viktigt att erbjuda barnen möjligheten att uttrycka sig i bild, ge dem möjligheten att vara kreativa och skapa egna saker istället för att bara titta och ta emot. Genom konsten lär de sig även att tolka bilder och kritiskt granska bilders budskap, vilket jag tror är en viktig egenskap i dagens informationssamhälle.

För drygt 1,5 år sedan anställdes konstpedagog Sofia Enbom, som håller i dagens marmoreringsworkshop. Hon berättar att det är dags för nästa workshop på sportlovet.

– Då gör vi en uppföljare av förra årets succé "Skapa stort" med återvinningstema, berättar Sofia. Eftersom konsthallen står tom fram till konstrundan kan vi vara där och låta barnen ta ut svängarna.

Konstklubb på onsdagar

Förutom lovaktiviteter erbjuder konsthallen sedan ungefär ett år tillbaka även konstklubben på onsdagar klockan 15.00, öppen för barn i alla åldrar.

– Intresset för konstklubben växer hela tiden vilket är jätteroligt, berättar Sofia.

Deltagarna i konstklubben behöver inte föranmäla sig, det är bara att komma. Närmast är den öppen följande datum: 17 januari, 7 februari och 14 februari. Dessutom är skaparverkstaden alltid öppen när konsthallen är det med material och tema som utgår från den aktuella utställningen.

– Och vi erbjuder alltid någon barnuppgift kopplad till utställningen, avslutar Susanne med att berätta.

Text och bild: Hannah Andersson