Kafferosteriet byter namn och satsar på spännande samarbeten

Insidan Artikeln publicerades
Elin Andersson, Soniya Sjöberg och Nina Christensson diskuterade smaker när frukostmenyn provlagades på Örum 119 i helgen.
Foto:Hannah Andersson
Elin Andersson, Soniya Sjöberg och Nina Christensson diskuterade smaker när frukostmenyn provlagades på Örum 119 i helgen.

Kafferosteriet i Örum byter namn till Örum 119 och Peter Ljungqvist satsar tillsammans med Nina Christensson och Soniya Sjöberg på kulinarisk långfrukost med spännande smaker, lagad av närproducerade råvaror.

ÖM besökte Örum 119 i helgen när både Soniya Sjöberg och Nina Christensson fanns på plats. Nina som driver SMAK och Bastard i Malmö är en stark support av Örum 119.

– Man blir ju bara förälskad i stället när man kommer hit, utbrister hon.

I köket i Norrgavelhuset håller Soniya som bäst på att provlaga frukostmenyn. Soniya är bland annat känd för sin stadsodling i Malmö där hon odlat åt restauranger som Åkern, Lyran, Saltimporten och Ninas Bastard. Nu flyttar hon sin odling till Örum.

– Här kommer bland annat att växa zucchini, pumpa, mangold och fänkål, men även lite ovanligare saker som sparrisärt och epazote, berättar Soniya.

Hon kommer att jobba med odlingen och långfrukostarna på Örum 119 vid sidan av sitt jobb som kökschef på Filminstitutet i Köpenhamn. Till sin hjälp i köket på Örum har hon Elin Andersson som även jobbar på SMAK.

Festlig start med frukostcocktails

Långfrukosten som serveras på tallrik ska präglas av en hemma-hos-känsla där gästerna tillåts ta god tid på sig att njuta av läckerheterna.

– Istället för en middag med 9-10 rätter på kvällen serveras gästerna lika många rätter till frukost, beskriver Soniya och berättar att matupplevelsen kommer att inledas med frukostcocktails serverade ur sifon. För att starta dagen med något festligt!

Menyn kommer att vara säsongsbetonad och ta avstamp bland äpplen och rotfrukter. Råvarorna som används i köket är till stor del lokala.

– Smör, mjölk, filbunke och grädde kommer exempelvis från Vitaby Kyrkby Mejeri, berättar Soniya.

Samarbete med Nirvan Richter

Långfrukosten är långt från den enda nyheten som Peter Ljungqvist låter säsongens gäster på Örum 119 mötas av. Peter, som har haft gårdshotellet och restaurangen utarrenderade de senaste fem åren, kommer nu att driva verksamheten själv och har under vintern renoverat hotellet tillsammans med Nirvan Richter, grundare av Norrgavel, och StudioBjörling med inredningsdesigner Linnea Björling. Peter visar runt i gårdshotellbyggnaden som rymmer 15 rum, samt en stor frukostmatsal där ett nytt frukostkök håller på att färdigställas.

I frukostmatsalens fönster kommer krukor, designade av den välrenommerade keramikern och formgivaren Ingegerd Råman, särskilt för Örum 119 att finnas. Den färskpressade juicen kommer att serveras frukostgästerna ur Ingegerds handgjorda Bellman-glas från Skrufs Glasbruk. Både krukor och tre utvalda glas kommer att finnas till försäljning i trädgårdsbutiken Blå Spaden som öppnade på Örum 119 förra sommaren.

– Starten blev bra och många fick upp ögonen för vårt sortiment av ovanliga pelargoner. Nästa månad anländer en leverans av 2000 nya plantor, berättar Peter.

Surdegspizzorna stannar

Förra årets andra nysatsning, glassmakeriet Frusen glädje, kommer fortsätta att utvecklas av Frida Lindholm. Det kommer även fortsatt att serveras surdegspizzor med fokus på bra råvaror på Örum 119.

– Det är familjen Talevski som bakade här 2010-2012 som återvänder, berättar Peter. Caféet kommer även att utrustas med ett delikatesskök där det kommer att lagas sallader och tapas, samt en delikatessdisk där en del av råvarorna som vi använder kommer finnas till försäljning.

Samtliga verksamheter på Örum 119 startar upp den 30 mars.

Text och bild: Hannah Andersson