Kärleken fick extra plats på läroverkets schema

Simrishamn Artikeln publicerades
Samtidigt som de pysslar och fikar får Theresia Ahlsén, Paula Erlandsson, Ellinor Nilsson och Rebecca Nilsson på Ystad Fria Läroverk gott om tid att diskutera viktiga frågor om kärlek och allas rätt att leva utan hot, våld och övergrepp.
Foto: Johan Bentzel
Samtidigt som de pysslar och fikar får Theresia Ahlsén, Paula Erlandsson, Ellinor Nilsson och Rebecca Nilsson på Ystad Fria Läroverk gott om tid att diskutera viktiga frågor om kärlek och allas rätt att leva utan hot, våld och övergrepp.

I en vecka som både innehåller Alla hjärtans dag och räknas som mer vänlig än de andra passar det ju bra med lite extra kärlek och respekt på schemat. Så resonerar Ystad Fria Läroverk.

Theresia Ahlsén, som går andra året på floristprogrammet, sitter och pysslar vid ett bord tillsammans med Paula Erlandsson, Ellinor Nilsson och Rebecca Nilsson, samtliga tredjeårselever på bageri- och konditoriprogrammet.

Medan de skapar färggranna mönster på pärlplattor och tuggar på kanelbullar hinner de också diskutera stora och viktiga frågor. Det är veckan före sportlovet och temat ”Kärleken är fri” genomsyrar all verksamhet på Ystad Fria Läroverk.

– Vi har pratat om jämställdhet och jag har också fått lära mig mycket om till exempel könsidentitet och etnicitet. Alla får älska vem man vill, oavsett om man är kille eller tjej, säger Rebecca Nilsson.

Temat är väl valt med tanke på att Alla hjärtans dag infaller i vecka sju, som dessutom är den officiella Vänliga veckan sedan Läkarmissionen 2014 återlanserade denna begivenhet.

Temaveckans budskap är att alla har rätt att älska den man vill och rätt att leva ett liv fritt från våld, hot och övergrepp.

Det mesta sker under lektionstid, men ett par schemabrytande och programövergripande aktiviteter har också lagts in i samarbete med Rädda Barnen, polisen, fältgruppen, Ungdomens hus och Freezonen, däribland en manifestation på Stortorget. Med hjälp av förbipasserande åskådare skapar floristeleverna ett stort hjärta av 2 000 blommor.

– Det är viktigt att slå ett slag för kärlek och vänskap. Det är därför vi gör det här. På lektionerna har eleverna bland annat tittat på diskrimineringslagen, skrivit texter om vänskap och jämfört kvinnligt och manligt i tidningsartiklar, säger rektorn Petra Sörensson.

Det handlar om att väcka tankar hos eleverna, att vrida och vända på normer.

Skolans administratör Oskar Ottersten lyfter särskilt fram idrottskurserna.

– Ett av kraven i skollagen är att man ska se på de kulturella och sociala aspekterna inom vanlig idrott. Det passar väldigt bra in i det här temat, framför allt om man talar om homosexualitet. Inom kvinnlig idrott är det väldigt vanligt, men inom den manliga idrotten diskuteras det knappt alls, säger han.

Kärleken är fri – eller är den? Med temaveckan vill skolan väcka tankar om vilka normer som råder i samhället.
Foto: Johan Bentzel
Kärleken är fri – eller är den? Med temaveckan vill skolan väcka tankar om vilka normer som råder i samhället.

Österlenmagasinet tittar in mitt under tisdagens korridorhäng.

På väggarna hänger en tipsrunda med koppling till dagens tema. Kring borden sitter elever från olika program och årskurser.

Ibland slår sig någon från de medverkande organisationerna ner hos eleverna för att lyssna in vad de säger och bidra med samtalsämnen, men i huvudsak är det ungdomarna själva som avgör vad de ska tala om.

– Vi som är här är alla organisationer som kan ge stöd om man vill ha någon att tala med eller är i behov av hjälp på ett eller annat sätt, säger Sia Brorsson från Rädda Barnen.

För att underlätta diskussionerna eleverna emellan får de samtidigt något att göra. Då flödar samtalen lättare, förklarar Sia Brorsson.

Paula Erlandsson uppskattar temaveckan och möjligheten att komma närmare elever även på andra program än det egna.

– Det är trevligt och intressant att sitta ner och prata med varandra.