Karlsgårdens nya ägare brinner för det lokala

Insidan Artikeln publicerades
Karlsgården är ganska stort för att vara ett bed and breakfast. Det finns tolv rum med plats för ungefär 40 personer. Matsalen rymmer omkring 60 personer, så den kan också användas till större sammankomster. Det nya ägarparet planerar bland annat att utveckla konferensverksamheten.
Foto:Johan Bentzel
Karlsgården är ganska stort för att vara ett bed and breakfast. Det finns tolv rum med plats för ungefär 40 personer. Matsalen rymmer omkring 60 personer, så den kan också användas till större sammankomster. Det nya ägarparet planerar bland annat att utveckla konferensverksamheten.

Österlens Karlsgård, allmänt känd som Karlsgården, mellan Löderup och Hannas fick nyligen nya ägare. Det är ett ungt, entusiastiskt par, som nu jobbar för att sätta sin egen prägel på den redan mycket populära verksamheten.

Efter att ha varit i samma släkts ägo i tre generationer såldes Karlsgården nyligen till ett nytt ägarpar, Fredrik Lagerberg och Malin Karlsson, som driver vidare verksamheten i de forna ägarnas anda.

Att rummen bär namn som ”Stian” och ”So Ellen” skvallrar om gårdens historia. Det här var en gång en bondgård med grisuppfödning, men för ungefär 20 år sedan gjordes gården om till ett uppskattat bed and breakfast.

– Konceptet är redan väldigt inarbetat, vilket är härligt för vår del. Vi tar inte över något som är fallfärdigt. Här finns egentligen ingenting som behöver fixas till. Det enda vi gör på kort sikt är att lägga till vår personliga prägel, säger Fredrik Lagerberg.

Denna prägel handlar i stor utsträckning om lokala samarbeten. Det nya ägarparet försöker hela tiden knyta nya kontakter i närområdet och skapa starka band med andra aktörer på Österlen, både för att handla produkter och tjänster och för att utbyta erfarenheter.

– Vi tror på en levande landsbygd. Vi vill satsa så mycket vi kan på närproducerat. Jag kan inte säga att vi undviker stora leverantörer helt och hållet, men vi försöker ta tillvara på de små. Så om det finns lokala producenter där ute får de gärna höra av sig till oss, säger Fredrik Lagerberg.

Han och Malin Karlsson träffades under studietiden i Lund, där de också tidigare bodde. Han pluggade ekonomi, hon arkeologi. När de förlovade sig började de leta efter en större gemensam bostad. Båda kände en längtan efter landet.

Fredrik Lagerbergs föräldrar bor i Hagestad sedan 15 år tillbaka och det var hans mamma som först fick reda på att Karlsgården var till salu.

– Eftersom jag har jobbat mycket i hotellbranschen och vi båda har erfarenhet från servicebranschen kände vi att vi skulle klara av det, säger Fredrik Lagerberg.

Trots arkeologistudierna är Malin Karlsson i första hand utbildad musikalartist och frilansar också som sådan. I sommar ska hon för fjärde året i rad arbeta på Astrid Lindgrens Värld.

Det krockar förstås med högsäsongen på Österlen, vilket är lite oturligt, medger hon, men framöver tror hon att artistjobbet ska gå att kombinera ganska bra med verksamheten på Karlsgården. Sannolikt kommer hennes musikaliska sida att få genomslag även där.

– Vi har pratat om att vi kanske ska ha lite trubadurkvällar och så. Vi får se hur vi kan införliva det, säger hon.

Även om Fredrik Lagerberg får sköta det mesta på egen hand denna första sommar känner han sig ganska lugn. Efter studierna hamnade han i hotellbranschen och därefter i restaurangbranschen. Därmed är det inte en helt ny värld för honom.

Däremot är det en ny erfarenhet att vara husägare. Så det som hittills har känts mest ovant har varit att ta hand om fastigheten, inte att driva verksamheten.

Som student planerade Fredrik Lagerberg både baler och andra, som han kallar det, intensiva upplevelsekvällar.

– Det är lite grann vad den här branschen är också, att man skapar en väldigt intensiv upplevelse för den enskilde besökaren. Man är ju i regel här i högst ett par dagar och det handlar om att man ska ha så trevligt som möjligt under en kort tid.