Kerstins Hundvård Pälsvård - inget hundjobb

Insidan Artikeln publicerades
Pudlar är Kerstin Carlssons specialintresse och eftersom utställning väntar så har egna storpudeln Ropa fått en så kallad kontinentalklippning.
Foto:Hannah Andersson
Pudlar är Kerstin Carlssons specialintresse och eftersom utställning väntar så har egna storpudeln Ropa fått en så kallad kontinentalklippning.

Storpudeln Ropa spejar majestätiskt ut över väg 11, från sin plats på trimbordet hos Kerstins Hundvård i Lunnarp, medan Kerstin Carlsson drar kammen genom den kritvita pälsen.

Det märks tydligt att det är ett proffs på pälsvård som tålmodigt låter sig kammas och klippas. Är man pudel med utställningspäls så är man. Matte Kerstin Carlsson berättar att Ropa är klippt i en så kallad kontinentalklippning.

– Du kan trolla med saxen genom att klippa fram vinklar som hunden inte har eller klippa bort vinklar om det skulle behövas. Men det går inte att lura domarna på en utställning, det genomskådar de fort.

Specialintresset är pudlar, men till Kerstins salong är alla hundar välkomna. Hit kommer allt från chihuahua till irländsk varghund för att bli fina. Kerstin startade hundvårdssalong i augusti 2015 och för ganska exakt ett år sedan gick flytten till Gamla vägen i Lunnarp. Husets gamla frisörsalong var som klippt och skuren att inreda med tvätt- och trimbord. På behandlingsmenyn står självklart klipp och trim, men även bad och fön. En del kunder kommer bara för att få klorna klippta.

  – Ägaren är kanske rädd för att klippa i pulpan eller vill inte tjafsa med sin hund, och väljer därför att komma till mig för att få hjälp med kloklippningen. För många hjälper det att få hjälp några gånger, så klarar de det själva sedan.

  Att arbeta som hundfrisör kräver inte bara ett gott handlag med saxen, stor hundkunskap är också en förutsättning.

  – Jag utbildade mig till hundinstruktör och problemhundinstruktör 2005.

  Intresset för hundtrim kom med familjens första pudel.

  – Vi fick Albin när han var 2,5 år berättar Kerstin och visar bort mot ett fotografi, på en vacker storpudel, som hänger på hedersplats i trimmet.

  Albin blev 16 år gammal och lyckades få Kerstin att både falla för rasen och bli intresserad av att frisera och ställa ut hund.

  – Men en utställning är inte tävling för mig utan i första hand avelsvärdering och när jag har ställt ut Ropa ett par gånger till i öppen klass ryker utställningspälsen, säger hon med ett leende.

  Planen för Ropa är nämligen att hon ska tävla i agility och förhoppningsvis bli en pedagogisk tjänstehund.

  – Förutom att klippa hundar jobbar jag också som elevassistent i skolorna och hade tyckt att det var spännande att få arbeta med barn tillsammans med Ropa. Hon har redan fått godkänt på testet som hundarna måste klara för att få påbörja sin utbildning, avslutar Kerstin och klappar om sin vita skönhet.

  Text och bild: Hannah Andersson