Knut Edstrands har format Österlen

Insidan Artikeln publicerades
Lars Edstrand och Jonas Edstrand, barn och barnbarn till Knut Edstrand, driver i dag byggnadsbolaget som grundaren startade i början av 60-talet.
Foto:Fredrik Ekblad
Lars Edstrand och Jonas Edstrand, barn och barnbarn till Knut Edstrand, driver i dag byggnadsbolaget som grundaren startade i början av 60-talet.

Utan Knut Edstrands Byggnads AB hade Österlen med omnejd sett ganska annorlunda ut. I snart 60 år har företaget satt sin prägel på bygden och har redan klarat av två generationsskiften.

Det är en solig men blåsig dag och vinden biter i kinderna på Joakim Bengtsson och hans två kollegor som murar upp en vägg på ett av flera kommande bostadsrättshus på Blixtgatan i Ystad. De är unga, precis som merparten av Knut Edstrands Byggnads AB:s (Kebab) drygt 50 medarbetare, men bär en lång tradition på sina axlar.

Knut Edstrand själv är inte i livet längre och de äldsta sönerna Per-Åke och Tommy har varit pensionärer i många år. Yngste sonen Lars är däremot kvar i företaget, som han driver tillsammans med brorsonen Jonas.

Företagets historia går hand i hand med Österlens moderna historia. Tänk på en byggnad i trakten och det är mycket möjligt att Kebab har varit där och spikat och murat. Det har blivit många villor, höghus, butiker, skolor, sporthallar, klubbhus och industrianläggningar under de 57 år som har gått sedan starten.

– Det är roligt att åka runt och visa barnbarnen vad man har byggt. Det vi gör är ju bestående, säger Lars.

För stunden har Kebab fullt upp och känner verkligen av att det är högkonjunktur. Utöver bygget på Blixtgatan, som är deras största projekt någonsin, har de en rad andra uppdrag.

Att företaget en dag skulle bli så här stort hade ingen kunnat föreställa sig.

– Målsättningen har aldrig varit att vi skulle vara 55 man. När vi var 20 tyckte jag att det var lagom. Men får man in jobb måste man ju se till att de blir färdiga också. Vi försöker göra så mycket vi kan själva. Det påverkar kvaliteten positivt, att vi har full koll på vad som händer. Jag tror också att folk uppskattar att det finns en långsiktighet och att vi finns kvar, säger Jonas.

Kebab har sällan tagit uppdrag utanför Österlen med närmaste omnejd. Längre bort än Höör har byggfirman aldrig varit. Det funkar bra att satsa på den lokala marknaden. Genom åren har företaget knutit nära och långvariga band med både kunder och underentreprenörer.

Därför är det passande att företaget har sitt säte i Smedstorp, i princip mitt i verksamhetsområdet. De två ägarna bor också i byn, precis som flera av deras syskon.

Starka syskonrelationer finns det gott om i historien om familjen Edstrand. På många sätt är det fundamentet som allting vilar på.

I begynnelsen fanns det tre händiga och företagsamma bröder: Herman, John och Knut. Medan John lade grunden till det som i dag är Smedstorp Kök, startade Herman en byggfirma och tog in den 17 år yngre Knut som lärling.

Byggfirman byggde bland annat hembyns skola, som Kebab många år senare fick äran att renovera och bygga ut.

– Att bygga på en skola i Smedstorp är speciellt. Det gör man verkligen med hjärtat. Och det hade inte varit särskilt roligt att se en stor skylt från ett annat byggföretag mitt i byn, säger Jonas med ett leende.

1961 omkom Herman i en bilolycka, varpå den då 44-årige Knut startade en egen byggfirma. Han tog med sig broderns övriga medarbetare och fortsatte i samma anda. Första projektet blev två bostadshus på Nygatan i Tomelilla.

Att Lars, som är nästan jämngammal med företaget och likt fadern betydligt yngre än sina syskon, skulle gå i pappans fotspår föll sig naturligt. Han trivdes aldrig i skolan och började därför redan i tonåren att jobba på firman, där han lärde sig hantverket på plats. Då hade hans äldre bröder redan gjort samma resa.

Men när det var dags för Knut att 1981 lämna över till den yngre generationen hade Tommy redan lämnat familjeföretaget för att driva ett grustag. Ansvaret föll därför på Per-Åke, som dessutom fortsatte som vd även efter det andra generationsskiftet 1999, då Lars och Jonas tog över ägarskapet. Vid det laget hade även Tommy återvänt till familjeföretaget.

För Jonas var klivet in i byggbranschen inte lika givet som för de äldre generationerna. På gymnasiet läste han fyraårig teknisk linje. Efter de första två åren i Simrishamn hade han tänkt sig att fortsätta med kemi i Malmö, men då många av klasskompisarna i stället valde bygg i Hässleholm gjorde han detsamma.

– Det är ju tillfälligheter som ligger bakom vad man väljer. Fast när jag hade gått ut skolan ville jag inte jobba hemma, utan sökte jobb på andra firmor. Jag var bland annat med och byggde Knutpunkten i Helsingborg, säger han.

Men när pappa Per-Åke ville trappa ner kom Jonas till slut in i familjeföretaget, som också försörjer andra familjemedlemmar. Jonas storebror är anställd som murare och Lars son jobbar som snickare.

Fast om det blir ett tredje generationsskifte är svårt att säga. Inget av Jonas två barn har hittills visat intresse.

– En ska bli psykolog och en läser industriell ekonomi. Jag brukar säga att båda behövs i byggbranschen, säger Jonas och skrattar till innan han fortsätter:

– Men jag har sagt till dem att de får göra vad de vill. Jag tvingar dem inte till något. Vi jobbar ju ändå på. Sedan får vi se vad som händer.