Kostenheten byter namn och fortsätter satsa på att minska matsvinnet

Tomelilla Artikeln publicerades
Skolkock Stefan Persson hjälpte Tomelillas kommunchef, Britt-Marie Börjesson, att avslöja kostenhetens nya namn genom att ta av sig kockrocken och visa nya måltidsverkstan-tröjan.
Foto: Hannah Andersson
Skolkock Stefan Persson hjälpte Tomelillas kommunchef, Britt-Marie Börjesson, att avslöja kostenhetens nya namn genom att ta av sig kockrocken och visa nya måltidsverkstan-tröjan.

Grillad korv, gjord av svenskt, ekologiskt hönskött, var vad som stod på lunchmenyn på Kastanjeskolan i Tomelilla i fredags när konstenheten bjudit in New generation chicken. Samtidigt passade kommunens kostenhet på att offentligt byta namn till måltidsverkstan.

Grillen var igång och en korvbuffé uppdukad utanför matsalen på Kastanjeskolan i fredags.

– Vi inleder, som första kommun, ett samarbete med New generation chicken när vi börjar servera deras korv på skolorna, berättar Ingela Dejenfelt, enhetschef. Idag testar vi vad eleverna tycker om korven.

Nicole Andersson, Elin Ekblom, Elin Annasdottir och Wioleta Sienkiewicz stod först i matkön. Av de fem olika sorters korvarna var korven smaksatt med ost och kycklingbacon tjejernas favorit.
Foto: Hannah Andersson
Nicole Andersson, Elin Ekblom, Elin Annasdottir och Wioleta Sienkiewicz stod först i matkön. Av de fem olika sorters korvarna var korven smaksatt med ost och kycklingbacon tjejernas favorit.

Bengt Doukali från New generation chicken fanns på plats för att se hur företagets produkter togs emot av eleverna.

– Vår idé går ut på att ta tillvara på de svenska, ekologiska värphöns som gjort sitt när det gäller att producera ägg. Vi gör färs av hönsen som i sin tur förädlas till produkter som korv, köttbullar och pannbiffar. Det är både klimat- och matsmart eftersom vi minskar matsvinnet, produkterna är Kravmärkta och såväl goda som nyttiga, menar Bengt.

Stefan Persson, Anna Richard och Esmeralda Johansson (inte på bild) jobbar alla tre i skolköket på Kastanjeskolan och hjälptes i fredags åt med att grilla korv åt eleverna.
Foto: Hannah Andersson
Stefan Persson, Anna Richard och Esmeralda Johansson (inte på bild) jobbar alla tre i skolköket på Kastanjeskolan och hjälptes i fredags åt med att grilla korv åt eleverna.

Stefan Persson är en av Kastanjeskolans kockar som ser positivt på det nya samarbetet.

– Vi fastnade för korven när vi provade den på Skånes matfestival i Brösarp i juni. Idag får eleverna testa vanlig grillkorv, chorizo, provencale, italiensk, samt korv smaksatt med ost och kycklingbacon, serverat med potatissallad, coleslaw, creamed corn, dansk remouladsås och lite andra tillbehör, berättar Stefan.

Det nya samarbetet är bara en del av kostenhetens arbete för att minska matsvinnet.

– Vi har haft kampanjveckor i samarbete med Sysav när vi vägt serverings- och tallrikssvinnet, berättar Ida Abrahamsson, kommunens miljöstrateg. Vägningarna har visat att det slängs ganska mycket mat, men att vi ändå är en av kommunerna med lägst matsvinn i Sysavområdet. Jag är väldigt glad för att kostenheten jobbar aktivt med de här frågorna för det finns alltid mer att göra.

Korven från New generation chicken serverades med potatissallad och goda tillbehör på miljövänliga palmbladstallrikar och åts med träbestick.
Foto: Hannah Andersson
Korven från New generation chicken serverades med potatissallad och goda tillbehör på miljövänliga palmbladstallrikar och åts med träbestick.

– Vi har exempelvis sett att det är när de omtyckta rätterna från menyn serveras som eleverna slänger mycket mat, berättar Ingela. Vilket är ett tecken på att många missbedömer och tar upp mer mat än vad de orkar äta. Vi kommer att jobba vidare med matsvinnsfrågan i höst och engagera skolorna och äldreomsorgen ytterligare.

– I slutet av oktober kommer ett seminarium om frågan att äga rum, säger Ida och berättar att det är representanter från projektet Översta steget som tagit kontakt med kommunen för att erbjuda seminariet. Tanken är att vi ska jobba med projektets frågeställningar i kommunen.

När alla ätit sig mätta på korv passade Tomelilla kommuns kommunchef, Britt-Marie Börjesson, på att offentliggöra kostenhetens nya namn; måltidsverkstan.

– Vår måltidsverksamhet kommer att vara en viktig del i kommunens varumärke som vi jobbat, under en längre tid, med att förnya, berättar Britt-Marie. I höst kommer vi att presentera vår nya varumärkesprofil, som på ett bättre sätt kommer att associera till vår bygd.